Conform unui raport recent al Institutului Internațional de Cercetări privind Pacea din Stockholm (SIPRI), statele europene și-au dublat importurile de arme în perioada 2019-2023, comparativ cu perioada 2014-2018, o creștere atribuită în principal conflictului din Ucraina. Ucraina a devenit cel mai mare importator de arme din Europa, reprezentând 23% din totalul importurilor continentului și plasându-se pe locul patru la nivel mondial, după India, Arabia Saudită și Qatar.
SUA și Germania au fost principalii furnizori de arme pentru Ucraina, cu 69% și respectiv 30% din importurile ucrainene. În ciuda acestui fapt, exporturile germane de arme au înregistrat o scădere de 14% în ultimii cinci ani. În același timp, SUA și-au mărit exporturile cu 17%, acoperind 42% din piața globală de arme.
Citește și:
Ucraina planifică contraofensivă în 2024
Bucharest Fashion Week 2024. Când va avea loc primul eveniment internațional de modă din Romania
Criză de personal în industria nucleară: Europa caută sudori și ingineri
Rusia, care anterior se afla în topul exportatorilor de arme, a înregistrat o scădere semnificativă de 53% în exporturile sale, fiind depășită de Franța. Această schimbare marchează prima dată când Franța devine al doilea mare exportator de arme din lume, după SUA, de la începutul înregistrărilor în 1950.
Aceste schimbări în dinamica globală a comerțului cu arme reflectă impactul tensiunilor geopolitice și al conflictelor pe piața armamentului.