Externe Showbiz

Documentarul „20 de zile la Mariupol” aduce Ucrainei primul Oscar din istorie

schedule 11 mar. 2024, 10:24

Documentarul „20 de zile la Mariupol” aduce Ucrainei primul Oscar din istorie
Mstyslav Chernov câștigă primul Oscar pentru Ucraina cu documentarul „20 de zile la Mariupol”, despre asediul Mariupolului.

Regizorul Mstyslav Chernov a intrat în istoria cinematografiei ucrainene, câștigând primul Oscar pentru Ucraina cu documentarul său „20 de zile la Mariupol”. Filmul, care prezintă asediul rusesc al orașului-port Mariupol, a fost distins cu premiul pentru cel mai bun lungmetraj documentar la ceremonia Premiilor Oscar 2024.

Chernov, care este și jurnalist pentru The Associated Press, a realizat documentarul în timpul primelor zile ale invaziei ruse din 2022, fiind prins în Mariupol alături de o echipă de jurnaliști. În discursul său de acceptare a premiului, regizorul a exprimat un sentiment amar, mărturisind că și-ar fi dorit să nu fi avut niciodată motivul să creeze acest film, preferând un scenariu în care războiul să nu fi avut loc.

Emoționat, Chernov a folosit momentul pentru a face un apel către comunitatea de la Hollywood, îndemnându-i pe aceștia să ajute la răspândirea adevărului despre situația din Ucraina și să nu uite de victimele conflictului. El a subliniat rolul cinematografiei în formarea amintirilor și, implicit, a istoriei.

Documentarul „20 de zile la Mariupol” a devenit un simbol al ororilor războiului, ilustrând asediul de aproape trei luni al orașului și suferințele civililor. Conform Human Rights Watch, cel puțin 8.000 de persoane au fost ucise în timpul asediului, care este una dintre cele mai sângeroase confruntări din conflictul dintre Rusia și Ucraina.

În urma victoriei la Oscar, Chernov a descris situația din Ucraina ca fiind o urgență umanitară și a subliniat necesitatea sprijinului internațional pentru civilii afectați de război. Regizorul a insistat că rolul său și al colegilor săi este de a oferi context și informații, lăsând deciziile în mâinile celor care le primesc.

SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 7 voturi
Nu: 19 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

26 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.9765 RON
-0.00020
USD
USD: 4.6373 RON
0.00130
GBP
GBP: 5.8018 RON
0.00490
HUF
HUF: 1.2662 RON
0.00090
BGN
BGN: 2.5444 RON
CHF
CHF: 5.0832 RON
0.00110
Convertor valutar

Rezultat: ---