Locale

Cum vor arăta tunelurile de pe Autostrada Pitești-Sibiu. Secțiunea patru are aproape 10 kilometri și se va construi între Tigveni și Curtea de Argeș

schedule 31 oct. 2023, 07:51

Cum vor arăta tunelurile de pe Autostrada Pitești-Sibiu. Secțiunea patru are aproape 10 kilometri și se va construi între Tigveni și Curtea de Argeș
Foto: Marcel Ciolacu/Facebook

Au început lucrările la Autostrada Pitești-Sibiu, cea care va străbate munții. Pentru moment, s-au forat în stâncă primii metri dintr-un tunel rutier care va avea peste un kilometri, lângă Curtea de Argeș. Premierul Marcel Ciolacu și ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, au fost luni pe teren. Ei s-au declarat încântați de treaba de pe șantier și promit să încă din 2024 vom circula pe unele segmente ale șoselei. 

Autostrada Pitești-Sibiu, în lucru. Cel mai mare tunel va avea 1,3 kilometri lungime

O echipă de specialiști din Polonia a săpat deja 25 de metri din primul tunel rutier al viitoarei autostrăzi care va face legătura între Muntenia și Ardeal. 

„Cred că este prima străpungere după perioada comunistă”, a spus Marcel Ciolacu, premierul României. 
„Mă aştept ca şi termenul de aici, din contractul de pe lotul 4, să fie finalizat înainte de termenul asumat”, a declarat Sorin Grindeanu, ministrul Transporturilor, luni, când se afla pe șantier. 

Trebuie săpate mai multe tuneluri, iar cel început deja va străpunge dealul Momaia, va avea două galerii și o lungime de peste 1.300 de metri. Peste 100 de angajați vor lucra aici non-stop, folosind o metodă de forare și întărire care ține cont de particularitățile fiecărui tip de rocă întâlnit.

„Dacă se întâlnesc prea multe izvoare sau se întâlneşte o rocă mai proastă ori o combinaţie cu apă, nisip, argilă atunci este posibil să vedem o avansare a acestui termen”, a explicat Ionuț Ciurea, Asociația Pro Infrastructură. 

Lotul numărul cinci ar putea fi primul segment complet al șoselei de mare viteză și ar putea fi gata în 2024, cu un an mai devreme față de termenul stabilit inițial. Este vorba despre cel care leagă Pitești de Curtea de Argeș. Loturile trei și patru, cele care trec prin munți, au ca termen de finalizare anul 2027. Cel mai mult vor dura lucrările pentru loturile unu și doi, care însumează 31 de kilometri și leagă Sibiul de Cornetu. Pentru acestea, termenul de finalizare este 2028. 

Până acum, din autostrada Sibiu-Piteşti a fost dat în folosinţă doar un tronson de 13 kilometri, care leagă Sibiul de Boiţa. Când va fi gata, șoseaua va avea 122 de kilometri și va uni centrul și vestul țării cu infrastructura occidentală, ca parte importantă a coridorului 4 pan-european. 

SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 7 voturi
Nu: 19 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

26 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.9765 RON
-0.00020
USD
USD: 4.6373 RON
0.00130
GBP
GBP: 5.8018 RON
0.00490
HUF
HUF: 1.2662 RON
0.00090
BGN
BGN: 2.5444 RON
CHF
CHF: 5.0832 RON
0.00110
Convertor valutar

Rezultat: ---