Externe

Cehia dezvăluie o rețea de propagandă finanțată de Rusia care viza Parlamentul European

schedule 28 mar. 2024, 10:48

Cehia dezvăluie o rețea de propagandă finanțată de Rusia care viza Parlamentul European
https://pixabay.com/photos/the-flagpole-russia-state-flag-2877540/
Cehia a expus o rețea de propagandă rusă ce viza descurajarea sprijinului UE pentru Ucraina.

Serviciile de informații din Cehia au demascat o rețea de propagandă finanțată de Rusia, care avea ca scop descurajarea Uniunii Europene de a sprijini Ucraina în conflictul cu invazia rusă. Prim-ministrul ceh Petr Fiala a anunțat că site-ul Voice of Europe, cu sediul la Praga, era utilizat pentru a răspândi informații false și a influența opinia publică și deciziile politice la nivelul Uniunii Europene, inclusiv în Parlamentul European.

Activitățile rețelei, potrivit Serviciului de Informații Ceh (BIS), ar fi putut avea un impact semnificativ asupra securității naționale a Republicii Cehe și a integrității Uniunii Europene. Rețeaua ar fi încercat să submineze suveranitatea și independența Ucrainei, extinzându-și operațiunile chiar și în cadrul Parlamentului European.

Guvernul ceh a reacționat prin sancționarea Voice of Europe, a lui Viktor Medvedciuk, fost deputat ucrainean și om de afaceri apropiat Kremlinului, și a lui Artiom Marșevski, responsabil de conținutul site-ului și de relațiile cu politicienii europeni. Publicația Denik N a raportat că politicieni din mai multe țări europene, inclusiv membri ai formațiunii germane de extremă dreapta Alternativa pentru Germania (AfD), ar fi primit plăți din fonduri rusești pentru a coopera cu site-ul și a influența campaniile pentru viitoarele alegeri europene.

SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 7 voturi
Nu: 19 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

26 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.9765 RON
-0.00020
USD
USD: 4.6373 RON
0.00130
GBP
GBP: 5.8018 RON
0.00490
HUF
HUF: 1.2662 RON
0.00090
BGN
BGN: 2.5444 RON
CHF
CHF: 5.0832 RON
0.00110
Convertor valutar

Rezultat: ---