Elevii de liceu din România au participat astăzi la prima probă scrisă a examenului de Bacalaureat 2024, aceea de Limba și literatura română. Peste 134.000 de candidați au fost așteptați să își demonstreze cunoștințele și abilitățile acumulate pe parcursul anilor de studiu. Subiectul al treilea, considerat de mulți drept cel mai dificil, a cerut redactarea unui eseu de minimum 400 de cuvinte în care să prezinte particularitățile unei nuvele studiate, „Moara cu Noroc” sau „Alexandru Lăpușneanul”.
La primul subiect, candidații au primit un text la prima vedere din Gabriel Dimiseanu „În vizită la Tudor Arghezi” din volumul „Amintiri și portrete”. Cerințele subiectului al treilea au inclus evidențierea a două trăsături ale nuvelei care să o încadreze într-o anumită perioadă sau curent literar, comentarea a două secvențe semnificative pentru tema operei, precum și analiza a două elemente de structură, compoziție sau limbaj.
Citește și:
Calendar Bacalaureat 2024. Programul probelor, anunțat în dezbaterea Ministerului Educației
Ce s-a schimbat odată cu greva profesorilor
Ultima șansă pentru BAC 2024: Află când poți să mai dai examenul anul acesta
Probele scrise ale Bacalaureatului 2024 au început la ora 9:00, iar elevii au avut la dispoziție trei ore pentru rezolvarea subiectelor. Toate sălile de examen au fost supravegheate audio-video, iar candidații au fost informați că este interzisă introducerea în sălile de examen a unor obiecte precum ghiozdane, rucsacuri, sacoșe, poșete, precum și a oricărui mijloc electronic de calcul, de stocare de informații sau de comunicare. De asemenea, candidaților le-a fost interzis să comunice între ei sau cu exteriorul și să schimbe între ei foi din lucrare, ciorne, notițe sau alte materiale care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor.
Primele rezultate ale examenului de Bacalaureat 2024 sunt programate să fie afișate în data de 8 iulie, iar contestațiile pot fi depuse în aceeași zi. Rezultatele finale vor fi comunicate în data de 12 iulie.