Viața va fi și mai scumpă de la anul. Un milion de români ar putea avea salarii mai mici din octombrie: măsurile fiscale, adoptate în câteva zile
E oficial! Viața va fi și mai scumpă de la anul. Guvernul s-a pus de acord în ceea ce privește pachetul de măsuri fiscale prin care acoperă gaura din bugetul statului și totul pe spatele românilor și al sectorului privat. Din ianuarie 2024, vom da mai mulți bani pe sucuri, alimente cu zahăr, alcool și țigări, iar cei care vor să își cumpere o casă vor scoate din buzunar mii de euro în plus. Urmează asumarea răspunderii, care ar putea avea loc în această săptămână, miercuri.
Ultima variantă a pachetului de măsuri fiscale. Un milion de români ar putea avea salarii mai mici din octombrie
Măsurile fiscale, întinse pe 82 de pagini, vin la pachet cu taxe și impozite mai mari pentru toți românii. Consiliul Economic și Social a dat aviz negativ și a avertizat că reforma ar putea aduce pierderi la buget, iar economia va intra în blocaj. Cu toate acestea, Guvernul a aprobat proiectul.
Printre măsurile care ne afectează pe toți se numără scumpirea alimentelor cu zahăr și a sucurilor, inclusiv berea fără alcool. Cresc și accizele la țigări și alcool. În ceea ce privește produsele eco, TVA-ul va crește de la 5 la 9%.
Măsura se va aplica și pentru locuințele de până în 120.000 de euro, care se vor scumpi cu 4%. Totodată, statul crește și prețul panourilor fotovoltaice.
Citește și:
> Guvernul și-a asumat răspunderea pentru noile măsuri fiscale. Ciolacu: „Se termină cu smecheria”
> Ana Baniciu, însărcinată pentru prima dată
> Controversele neștiute din jurul lui Pablo Picasso. Își bătea cu brutalitate amantele
Taxa pe valoarea adăugată se va majora și ea, la 9%, pentru aceste instalații, iar pentru un sistem vom plăti cu 1.000 de lei mai mult. Și abonamentele la sală se vor scumpi cu 14%. În acest caz, TVA-ul va crește direct la 19%. Guvernul s-a răzgândit, a treia oară, în privința marilor festivaluri și până la urmă biletele se vor scumpi cu 4%.
Un milion de angajați din construcții, IT și agricultură ar putea avea venituri mai mici chiar din octombrie. IT-iștii vor plăti impozit pe venit pentru sumele de peste 10.000 de lei brut, iar angajații din construcții și agricultură vor plăti atribuția la sănătate.
Statul vrea și să taxele luxul. Românii bogați, care au case de peste 500.000 de euro, vor plăti o taxă de 0,3%. Acest impozit se va aplica numai pentru ceea ce depășește această sumă.
Citește și:
> Grigore Vasiliu Birlic, nevoit să dea examen de şapte ori la Conservator
> Masa de Crăciun, mai scumpă. Ce legumă va ajunge să coste 15 lei kilogramul de sărbători
> Avocatul lui Daniel Balaciu, declarații șocante despre Dana Roba
Microîntreprinderile vor plăti taxe de trei ori mai mari, iar companiile - impozit de 1% din cifra de afaceri, dacă impozitul de 16% pe profit reprezintă mai puțin de 1% din cifra de afaceri. De asemenea, băncile vor da mai mulți bani la buget, tot 1% din cifra de afaceri.
Ministerul Justiției a transmis că măsura ar putea fi neconstituțională. Mai mult, sectorul privat acuză că povara e împărțită neechitabil. 85% față de 15% cât va construi statul prin reducerea cheltuielilor. Guvernul plafonează sporurile, desfiinţează posturi, comasează instituţii, taie voucherele de vacanţă şi indemnizaţia de hrană pentru bugetarii care câştigă peste 8.000 de lei.
Pentru toate acestea, mai e de trecut un hop. Săptămâna aceasta, Guvernul își va asuma răspunderea în Parlament pe pachetul de măsuri fiscale. Acesta poate fi atacat la Curtea Constituțională, apoi va fi promulgat de președintele Klaus Iohannis.
Alexandra Chivu
Redactor-șef
Am absolvit Facultatea de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion și am o experiență în presă de peste 6 ani. Ca jurnalist, am lucrat în publicații precum Ciao.ro, Fanatik.ro și Playtech.ro, la care se adaugă și un internship la DigiFM. De-a lungul carierei jurnalistice, am scris în diferite domenii ca sănătate, politic, sport, horoscop, social, meteo, lifestyle, turism și monden. Pe lângă redactat, m-am ocupat și de paginile de Facebook ale mai multor ONG-uri.