Trenul Mocănița își reia cursele turistice. Cât costă și care este traseul excursiei de prin Maramureș

06 iul. 2023, 14:55
Andreica Ioan Daniel / Shutterstock
Urmăriți-ne pe: Google news Copy Share

Vestitul tren de mică viteză „Mocănița” își reia cursele turistice în acest sezon estival. Trenul va circula pe o rută mai scurtă între Câmpeni și Abrud. Excursiile turistice sunt organizate de Georg Hocevar, un cetățean de origine austriacă care este pasionat de acest domeniu.

Trenul Mocănița pornește din nou prin Maramureș

Mocănița, trenul cu aburi din Munții Maramureșului își reia excursiile turistice. În perioada 8 iulie – 10 septembrie, Mocănița va circula pe calea ferată dintre Câmpeni și Cărpiniș (Roșia Montană). Traseul va avea o lungime de circa 4 kilometri și va dura două ore, dus-întors. Trenul va circula în zilele de weekend la orele 10:00, 12:00 și 15:00, iar în timpul săptămânii va circula doar de la ora 15:00.

Turiștii care fac rezervări online vor primi confirmări telefonice dacă cursa va mai avea loc sau nu. Prețul unui bilet pentru o călătorie cu trenul Mocănița este de 25 de lei. În acest an, trenurile vor fi trase de locomotive diesel. Rezervările la excursiile cu trenul se pot face pe site-ul www.mocaniteleapusenilor.ro sau la adresa de e-mail office@cfi.ro.

Mai bine de zeci de ani, trenul Mocănița a fost principalul mijloc de transport pentru moții din Alba care călătoreau spre Turda. Oficial, Mocănița a început să circule în data de 20 iunie 1912 și a fost scoasă din uz în anul 1998. Linia avea 27 de stații, inclusiv 4 gări și 23 de halte.

Podul de fier de la Câmpeni, pe lista monumentelor istorice

Până în anii 1970, trenul circula cu locomotive cu abur. Odată cu evoluția tehnologiei, moții au trecut la trenuri moderne, care erau echivalentul celor care circulau pe liniile normale, dar la o scară mai mică.

Acest tip de trenuri au fost ultimele care au circulat pe Valea Arieșului. Linia ferată este considerată un monument istoric și este un important obiectiv turistic în zonă, la fel ca mai multe gări de pe traseu. Podul de fier de la Câmpeni se află este la fel o atracție importantă pe lista monumentelor istorice.

În ultimii ani, pe această rută au circulat în fiecare zi trei trenuri cu două clase. Trenul circula pe o distanță de 94 km în aproximativ 6 ore și 30 de minute, oprind în toate stațiile. Trenul Mocănița mai oprea uneori și între stații atunci când pasagerii ocazionali făceau semne cu mâna.



Citeste si