Stema României poartă simboluri ascunse. Ce semnifică cei doi delfini pe care nu mulți i-au observat

02 nov. 2023, 09:56
Foto: Captura video Trinitas TV/YT
Urmăriți-ne pe: Google news Copy Share

Asemenea tuturor celor 195 de state suverane și independente, și România are o stemă proprie, care poartă în ea nu doar un mozaic de simboluri heraldice, ci și o parte din identitatea sa. Cu toate acestea, chiar și cei patrioți pot să nu fi observat un detaliu intrigant regăsit pe stema țării, anume cei doi delfini afrontați. Mai jos puteți afla semnificația și originea acestor simboluri ascunse. 

Ce reprezintă stema unei țări

Conform definiției pe care o regăsim în Wikipedia, stema sau blazonul unui teritoriu reprezintă ansamblul tuturor semnelor distinctive și simbolice ale unei persoane, instituții, locații, provincii sau unui stat. Acestea exprimă atributele și/sau elementele care privesc istoria sau originea respectivei națiuni.

Potrivit științei heraldice, o stemă este alcătuită din mai multe categorii de elemente, precum scut, figuri heraldice și elemente exterioare ale scutului. 

Precum cele 195 de state suverane și independente, și România are o stemă proprie, care este semnul heraldic suprem al națiunii și care are o importanță specială. Simbolurile heraldice statale fac parte din identitatea națională a României.

Imaginile și simbolurile care compun stema evocă istoria României, iar scopul lor este acela de a menține veșnic vie tradiția, în vreme ce semnificația ei trezește în fiecare dintre cetățenii acestui teritoriu un puternic sentiment național. 

În marea majoritate a stemelor naționale, elementele constitutive semnifică oameni și borne importante ale trecutului istoric al unui stat.

Aceste simboluri sunt fundamentate prin legi și decrete, însă, de asemenea, ele reprezintă în egală măsură și chintesența idealurilor și aspirațiilor acestei națiuni și sunt transmise din generație în generație, reflectă pentru state cu veche tradiție, cum este și cazul Principatelor românești, simbolurile legendare ale începuturilor lor istorice. 

Ce semnifică cei doi delfini de pe stema României

Stema României este alcătuită dintr-un vultur sau acvilă cu aripile deschise, ținând în cioc o cruce și purtând Coroana de oțel a României pe cap. Sub vultur, se găsesc un scut și mai multe simboluri regionale care reprezintă cele cinci regiuni istorice ale țării: Țara Românească, Oltenia, Moldova, Transilvania și Dobrogea. Însă mulți au trecut cu vederea detaliul cel mai puțin cunoscut: cei doi delfini afrontați, poziționați sub stema Dobrogei. 

Această stemă a fost introdusă relativ târziu, în anul 1872, și reprezintă doi delfini poziționați cu capul în jos pe un fundal azur. Simbolul are rădăcini în istoria și cultura regiunii Dobrogei. Delfinii sunt deseori asociați cu marea și cu viața marină, iar Dobrogea este o regiune care se învecinează cu Marea Neagră. Acest simbol poate reprezenta, așadar, legătura strânsă a Dobrogei cu marea și cu viața sa marină bogată. 

Originea stemei actuale a României

Stema țării noastre a evoluat de-a lungul istoriei și cea actuală este o combinație din mai multe elemente preluate din istoria și tradiția României. 

Cel care a proiectat stema actuală în anul 1921 a fost heraldistul clujean József Sebestyén, la cererea regelui Ferdinand I al României. Față de stema României interbelice, stema actuală are o formă simplificată, lipsindu-i scutul mic cu simbolul heraldic al Casei de Hohenzollern. 

Motivul pentru care Banatul, Crișana și Maramureșul nu se regăsesc pe stema României 

Un alt detaliu interesant referitor la stema României este absența unor simboluri specifice pentru regiunile Banat, Crișana și Maramureș. Motivul este că aceste regiuni importante ale țării noastre nu au avut simboluri heraldice proprii de tradiție.

Chiar și așa, în anul 1921, s-a hotărât ca stema Olteniei să fie atribuită și Banatului, iar stema Transilvaniei să fie atribuită și Crișanei, și Maramureșului. 

Astfel, stema României este o combinație complexă de simboluri și istorie, care reflectă bogățiile și diversitatea țării noastre. Iar cei doi delfini afrontați adaugă un element intrigant și unic acestei steme, subliniind legătura Dobrogei cu marea și viața sa marină. 



Citeste si

17 mai 2023, 03:09