Stânga olandeză și partidul lui Wilders într-o competiție strânsă în alegerile europarlamentare

07 iun. 2024, 09:48
Urmăriți-ne pe: Google news Copy Share
Exit-poll-uri din Olanda arată o luptă strânsă între GroenLinks-PvdA și PVV pentru alegerile europarlamentare.

Rezultatele exit-poll-urilor din Olanda indică o luptă strânsă între coaliția de stânga GroenLinks-PvdA și Partidul Libertății (PVV) condus de Geert Wilders în prima rundă a alegerilor europarlamentare. Conform sondajelor la ieșirea de la urne, stânga ar putea obține opt locuri în Parlamentul European, în timp ce PVV ar urma să câștige șapte locuri. Rezultatele oficiale vor fi anunțate după încheierea votului în toate statele membre UE.

Liberalii VVD, care au condus guvernul olandez timp de mai mulți ani, sunt prevăzuți să obțină patru locuri, în timp ce creștin-democrații și D66 ar putea avea câte trei eurodeputați fiecare. Partidul pro-fermieri BBB și alte patru partide ar putea câștiga câte un loc fiecare. Sondajul la ieșirea de la urne sugerează o scădere a sprijinului pentru VVD și un prăbușire a suportului pentru noile partide NSC și BBB, care formează noul guvern de coaliție împreună cu Wilders și VVD.

Geert Wilders a salutat rezultatele ca pe o victorie, interpretându-le ca un semnal că alegătorii olandezi doresc o Uniune Europeană diferită și un stat național mai puternic. Pe de altă parte, liderul laburist Frans Timmermans a subliniat că rezultatele demonstrează că partidele de stânga rămân relevante în ciuda creșterii naționalismului în Europa.

Alegerile europarlamentare din Olanda sunt considerate un indicator simbolic important, reflectând provocările politice interne ale UE și creșterea partidelor naționaliste și populiste. Scrutinul olandez a marcat începutul celor patru zile de alegeri pentru Parlamentul European în cele 27 de state membre ale UE.



Citeste si

27 feb. 2024, 10:30