Spitalul Județean din Timişoara va găzdui Centrul de Mari Arşi. România va avea 50 de paturi de mari arși

13 nov. 2023, 09:56
Foto: CONSTANTIN DUMA / AGERPRES FOTO
Urmăriți-ne pe: Google news Copy Share

Spitalul Județean din Timişoara, cel mai mare din Vest, va găzdui Centrul de Mari Arși. Lucrările pentru cel din urmă sunt cele mai avansate din țară, fiind vorba de o investiție de aproape 70 de milioane de euro. 

Lucrările la noul hub de sănătate de la Spitalul Judetean din Timişoara au început în luna iunie și trebuie să fie gaza în prima parte a anului 2025. Banca Mondială asigură fondurile pentru acest proiect, inclusiv execuția și asigurarea utilităților. 

Noul spital integrat care se construiește acum la Timișoara și care va uni toate clădirile existente costă 66.000.000 de euro. Aici va funcționa și noul centru de mari arși, ridicat de la zero. Reprezintă un plus în lupta cu infecțiile nosocomiale. 

„Este de o importanţă naţională acest obiectiv. Se impune o clădire de legatură care să conecteze clădirile existente. Nu excentrică cum este acum, la marginea uneia din cele trei clădiri, ceea ce ne obligă să transferăm pacienţii de la o secţie la alta cu targa sau ambulanța”, Dorel Săndesc, manager Spitalul Județean Timișoara. 

Centrul va integra 12 paturi de mari arși, 6 paturi de recuperare, serviciul de primiri urgențe nou, un nou bloc operator, o secție nouă de terapie intensivă cu 45 de locuri pentru pacienții critici și un heliport suspendat. 

„Centrul de la Timişoara e cel mai avansat. După ce finalizăm aceste proiecte, o să ajungem la 50 de paturi de mari arşi, inclusiv pediatrice”, Alexandru Rafila, ministrul Sănătății. 

Țara noastră are în prezent 34 de paturi pentru mari arși, prea puține pentru tragedii precum Colectiv sau Crevedia. 10.000 de pacienți cu arsuri se prezintă anual în spitalele din România, iar 4000 dintre aceștia au nevoie de îngrijiri medicale avansate. 

În cealaltă parte a oraşului, o clădire întinsă pe 5,5 hectare, aflată în ruină de mai bine de 20 de ani, va fi transformată cu 200 de milioane de euro, în Institut Regional de Oncologie. 

Clădirea a primit o nouă șansă, cu 200 de milioane de euro. Institutul Regional de Oncologie de la Timişoara a primit undă-verde după ce Guvernul a aprobat indicatorii tehnico-economici. 

Institutul Regional de Oncologie este unul dintre cele mai importante obiective de investiții cu fonduri din PNRR. Unitatea va avea 250 de paturi destinate spitalizării continue și de zi și un ambulatoriu integrat cu 26 de cabine medicale, zonă de servicii de diagnosticare, bloc operator, terapie intensivă, laborator radioterapie și medicină nucleară, cât și Centru pentru transplant medular și afereză celule stem. 



Citeste si