Școlile din România vor adopta o serie de măsuri mai dure după atacurile din Serbia. Despre ce măsuri este vorba

08 mai 2023, 10:40
maroke/Shutterstock
Urmăriți-ne pe: Google news Copy Share

Tragedia din Serbia de acum câteva zile a pus pe gânduri autoritățile din România. Se pare că vor urma noi modificări la legile educației, în urma atacului armat care s-a produs într-o școală din Serbia.

Măsuri dure vor fi introduse în școlile din România după atacul din Serbia

Tragedia din Serbia a zguduit o lume întreagă. De altfel, autoritățile din România se gândesc mai serios acum la securitatea din școlile din țară. În această săptămână se decide soarta legilor educației, după o perioadă bună de discuții și anulări.

Pentru a intra la dezbateri și voturi în plenul Camerei Deputaților, se așteaptă raportul de la comisia de învățământ. Dacă totul decurge cum trebuie, miercuri legile ar urma să fie votate.

O mare parte din aceste legi fac referire la planul de combatere a violenței în școli. În continuare există multe întrebări cu privire la măsurile care urmează să fie luate în școlile din România, în special după tragediile care au avut loc săptămâna trecută în Serbia.

Oficialii români vin cu ideea care mai de care pentru a ține situația sub control și pentru a evita un astfel de eveniment tragic în țara noastră. Unii dintre aceștia susțin că este necesar să se contabilizeze numărul părinților care dețin o armă de foc, iar această listă să fie pusă la dispoziția școlilor. În România, 70 de mii de cetățeni au permis de port armă.

Detectoare de metale în școlile din România

O altă măsură propusă este ca în școli să se instaleze detectoare de metale. Premierul Nicolae Ciucă susține că există o legătură între ceea ce înseamnă educația în familie, școală și societate.

În ceea ce privește măsurile deja votate, printre acestea se numără instalarea de camere de supraveghere pe holuri, dar și în sălile de curs, însă doar cu acordul părinților. Imaginile de pe camere vor fi folosite doar în cazul unor incidente.

Pe elevii cu un comportament neadecvat îi așteaptă și pedepse mai dure. Aceștia pot fi suspendați pentru o perioadă de 5 zile lucrătoare și maximum 15 zile pe an, iar în cazurile mai grave se ia în calcul și exmatricularea. Totodată, va exista și posibilitatea de reînscriere în următorul an școlar la aceeași unitate de învățământ sau la alta.

De asemenea, în discuție sunt aduse și alte măsuri care ar putea împiedica o posibilă tragedie, ca de exemplu controlul elevilor în ghiozdane în fiecare zi la intrarea în școală sau înființarea unor camere de liniștire. Pe parcurs se va decide dacă se vor lua și alte măsuri mai stricte pentru a preveni posibile incidentele grave asemănătoare cu cele care au avut loc săptămâna trecută în Serbia.



Citeste si