Scandal PSD-PNL. Stenograme de la întâlnirea care a decis pensiile românilor: „Semnezi sau nu semnezi?”

10 nov. 2023, 07:23
Foto: ALEX TUDOR / AGERPRES FOTO
Urmăriți-ne pe: Google news Copy Share

A fost marcat cel mai mare scandal PSD - PNL din coaliția de guvernare. Mărul discordiei: majorările de pensii. Ministrul de Finanțe a refuzat să își dea avizul pentru noua lege pe motiv că impactul asupra bugetului este prea mare. Marcel Boloș afirmă că pentru această măsură ar fi nevoie de majorări de taxe și impozite. În același timp, premierul Marcel Ciolacu i-a anunțat pe liberali că va semna oricum proiectul care crește veniturile vârstnicilor. Noua lege a pensiilor a fost adoptată până la urmă și va aduce măriri de aproape 14% din ianuarie și 40% din septembrie. 

Culisele celui mai mare scandal PSD - PNL din Coaliție

Cel mai mare scandal de când PSD şi PNL guvernează împreună a izbucnit cu doar 2 ore înaintea ședinței de Guvern, pe tema majorărilor de pensii de 40% promise de ministrul Muncii anul viitor. Cei din PNL au reclamat că visteria statului este aproape goală, iar măsura nu se poate susține. 

„Este nevoie de o clarificare pentru că aseară a apărut informaţia de la doamna Simona Bucura-Oprescu că impactul este de 55,6 miliarde lei, iar cea de la Ministerul de Finanţe este diferită”, a declarat Nicolae Ciucă, preşedintele PNL.
„Aceea este cheltuiala cu pensiile recalculate din septembrie pana in decembrie”, a declarat Simona Bucura Oprescu, ministrul Muncii.

Ulterior, a urmat o ședință de urgență a coaliției. Ministrul de Finanțe a refuzat să semneze avizele necesare pentru noua lege a pensiilor. Boloș a trimis și o scrisoare la Bruxelles pentru a vedea poziția Comisiei Europene, care ne-a cerut să limităm cheltuielile.

  • Ciolacu: Hai să rezumăm. Vă opuneți sau nu proiectului?
  • Ciucă: Nu ne opunem, dar să vedem impactul…
  • Ciolacu (către N.Ciucă ): Semnează sau nu?
  • Boloş: Nu sunt bani în 2025, eu nu îmi asum mai bine...
  • Ciolacu: Semnezi sau nu semnezi? Pensiile le cresc oricum!

Ministrul de Finanţe a dat aviz favorabil pe această lege, însă cu observaţii. Dar trebuie menționat că, în contextul în care cheltuielile cu pensiile cresc cu 33 de miliarde de lei în 2024, ar fi nevoie de noi taxe pentru mediul privat și populație. 

„Categoric, în anul 2024, nu va fi nicio mărire de impozite în România”, a declarat Marcel Ciolacu, premierul României.

În aviz, Boloș a susținut că, odată cu intrarea în vigoare a proiectului de lege, deficitul bugetar va crește în 2024 la 5,5% din PIB, iar în 2025 la 6,1% din PIB.

„Mă bucur că Ministerul de Finanţe îşi pune condiţii. Ca să avem bani de pensii şi salarii e nevoie să avem şi o colectare bună”, a declarat Simona Bucura-Oprescu, ministrul Muncii. 

Ședința a fost suspendată din nou, pentru ca proiectul să primească și avizul Consiliului Economic și Social. Într-un final, după 7 ore de discuții în Guvern, legea a fost adoptată. Ministerul Muncii a introdus o nouă formulă de calcul a pensiilor, bazată pe vechime și pe valoarea contribuției la sistemul de pensii. 

Cei care rămân în câmpul muncii mai mult de 25 de ani vor primi bonusuri la pensie. Prin această lege se dorește rezolvarea inechităților din sistem. 



Citeste si