România reconfirmă sprijinul pentru parcursul european al Republicii Moldova în contextul avertismentelor privind influența Rusiei

05 mar. 2024, 13:27
Lalandrew / Shutterstock
Urmăriți-ne pe: Google news Copy Share
Premierul României susține parcursul european al Moldovei, în timp ce SIS Moldova avertizează asupra influenței Rusiei în politica locală.

Premierul României, Marcel Ciolacu, a primit-o pe Maia Sandu, președintele Republicii Moldova, la Palatul Victoria, reiterând sprijinul ferm al României pentru parcursul european al Republicii Moldova. În cadrul întâlnirii, Ciolacu a subliniat importanța istoriei comune și a relațiilor frățești dintre cele două state, precizând că România va continua să fie un susținător constant al dezvoltării economice, stabilității și securității Republicii Moldova.

În paralel, Alexandru Musteața, șeful Serviciului de Informații și Securitate (SIS) de la Chișinău, a avertizat asupra unor acțiuni ale Rusiei care vizează compromiterea procesului de aderare al Republicii Moldova la Uniunea Europeană. Musteața a indicat că Rusia ar folosi gruparea condusă de milionarul fugar Ilan Șor pentru a influența evenimente politice majore din Republica Moldova, inclusiv referendumul pentru integrare europeană și alegerile prezidențiale și parlamentare.

SIS a identificat mai multe strategii prin care Rusia ar încerca să influențeze procesele democratice din Republica Moldova, inclusiv prin intensificarea propagandei pe rețelele sociale și prin susținerea unor proteste care ar putea escalada în violențe. Musteața a menționat că Rusia ar planifica, de asemenea, să preia controlul Parlamentului Republicii Moldova în 2025, prin promovarea partidelor politice aflate sub influența sa.




Citeste si