România a trecut la ora de vară. Oamenii vor trăi singura zi din an cu doar 23 de ore
România a trecut la ora de vară în noapte de sâmbătă spre duminică. Ceasurile au fost date cu o oră înainte. Prin urmare, ora 3.00 a devenit ora 4.00. Această schimbare le-a furat o oră de somn românilor.
România a trecut la ora de vară. Românii au dormit cu o oră mai puțin
În noaptea de sâmbătă spre duminică, 25 spre 26 martie, România a trecut la ora de vară. Începând de astăzi vom avea parte de mai multă lumină pe parcursul zilei. Însă noaptea trecută le-a furat o oră din somnul românilor. De asemenea, astăzi este ziua cea mai scurtă din an, având doar 23 de ore.
Chiar dacă trecerea la ora de vară ne va face să ne bucurăm de zile mai lungi, efectul acestei schimbări afectează pe tot mai multă lume. Oamenii adesea se plâng că în momentul în care se face trecere de la ora de iarnă la cea de vară și invers au nevoie de o perioadă bună pentru a se adapta, au parte de tulburări ale somnului, insomnii, anxietăți, dureri de cap și un nivel de stres și oboseală ridicat.
În februarie 2018, Comisia Europeană a lansat un chestionar, unde 84% dintre participanți au fost de acord să se renunțe la schimbarea orelor. De mai mulți ani, acest subiect este discutat des la nivelul Comisiei Europene, însă momentan nu s-a luat o decizie în acest sens.
Citește și:
> Trecerea la ora de vară 2024: efecte asupra sănătății
> Simulare Bacalaureat 2024 cu peste 146.000 de elevi
> Simulare BAC 2023. Subiectele pentru psihologie, logică și geografie
Țările din Europa care nu mai schimbă ceasul
Trecerea la ora de vară se face întotdeauna în ultima săptămână din luna martie, la o săptămână după echinocțiul de primăvară. Pentru prima dată în România, ora de vară a fost introdusă în anul 1932, între 22 mai și 2 octombrie. Începând din anul 1997, ultima duminică din luna martie a fost stabilită ca fiind ziua în care are loc trecerea la ora de vară și durează până în ultima duminică din luna octombrie.
România se numără printre cele peste 70 de țări care încă schimbă ceasul în fiecare primăvară și toamnă. Țările de la Ecuator și de la tropicul Capricornului, Japonia și China au renunțat la schimbarea orei. În ceea ce privește țările din Europa, cele care nu mai schimbă ceasul sunt Turcia, Belarus, Rusia și Islanda.
Citește și:
> Furtuna Karlotta vine în România. Va aduce cantități mari de ploi și ninsori în zona de munte
> Primul aeroport construit în România de la zero în ultimii 50 de ani, deschis azi
> Al doilea satelit românesc construit de elevi a trecut testele și va fi lansat de la Space X
Trecerea la ora de vară nu a afectat mersul trenurilor, a anunțat CFR Călători printr-un comunicat de presă.
„Trenurile operate de CFR Călători aflate în circulație după ora 03:00, care devine ora 04:00, își vor continua mersul până la stația de destinație, iar în cazul în care orele de plecare ale acestor trenuri se suprapun cu orele normale de plecare în intervalul orar 04.00 – 05.00, trenurile vor pleca în ordinea rangului.”, a mai transmis CFR Călători.
Valentina Podgorneac
Redactor
Valentina Podgorneac este absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, iar de mai bine de trei ani activează în presa scrisă. A efectuat stagii de practică la agenția de presă RADOR și la Biroul de Comunicare al Ministerului Educației.