Primul aeroport construit în România de la zero în ultimii 50 de ani, deschis azi, după 15 ani. Prima cursă cu oficialități
Astăzi, la Brașov, se deschide primul aeroport construit în România de la zero în ultimii 50 de ani, după 15 ani de când s-a început acest proiect. Prima cursă cu avionul TAROM, pilotat de fiul cosmonautului Dumitru-Dorin Prunariu, a avut la bord mai multe oficialități.
Aeroportul Internaţional Braşov-Ghimbav, primul construit în România de la zero în ultimii 50 de ani, deschis oficial azi, după 15 ani
Aeroportul Internaţional Braşov-Ghimbav, cu o pistă de 2820 de metri lungime și 45 de metri lățime, este primul aeroport construit în România de la zero în ultimii 50 de ani.
Au trecut mai bine de 15 ani de când a început acest proiect. Cu nenumărate poticniri, astăzi, în jurul orei 10:00 a sosit primul zbor de la București, un zbor demonstrativ. Ulterior, după-amiază, pe acest aeroport va ateriza prima cursă de linie.
Este o investiție de aproape 150 de milioane de euro, o investiție în care localnicii speră să-și schimbe radical economia, societatea și turismul.
Noua aerogată, dotată cu tehnologii de securitate de ultimă generație
Prima cursă care a aterizat joi dimineață pe Aeroportul Internațional Brașov - Ghimbav a fost un avion TAROM și a avut la bord mai multe oficialități. Aeronava a fost pilotată de fiul cosmonautului Dumitru-Dorin Prunariu.
Citește și:
> Zborurile de pe Aeroportul Brașov au fost suspendate
> Podul de la Brăila,Aeroportul Brașov-Ghimbav și trenul Alstom Coradia, „vedetele” 2023
> Sorin Grindeanu: „Aeroportul Brașov va putea opera curse internaționale”
Noua aerogară este dotată cu tehnologii de securitate de ultimă generaţie. De pildă, echipamentele de scanare a bagajelor sunt dotate cu algoritmi de detecție a explozibililor lichizi, ceea ce înseamnă că pasagerii nu vor mai fi forțați să scoată laptop-urile și lichidele din bagajele de mână.
Aeroportul beneficiază de controlul la distanţă al zborurilor. Cursa inaugurală, dar şi celelalte curse care vor decola şi ateriza în Braşov sunt dirijate de la 400 de km distanţă, din Centrul ROMATSA Arad.
„La ora 8:10, aeronava TAROM pilotată de Cătălin Prunariu, fiul cosmonautului Dumitru-Dorin Prunariu, aterizează pe pista Aeroportului Internaţional Braşov-Ghimbav. Personalităţi ale vieţii politico-sociale din ţara noastră, de la preşedintele desemnat al Senatului, Nicolae Ciucă, şi ministrul Transporturilor şi Infrastructurii, Sorin Grindeanu, până la cosmonautul Dumitru-Dorin Prunariu şi preşedintele Comitetului Olimpic şi Sportiv Român Mihai Covaliu, alături de ambasadorii Marii Britanii şi Franţei şi alţi oficiali guvermanentali se află în prima cursă care aterizează la AIBG”, conform unei postări de pagina de Facebook a preşedintelui CJ Braşov Adrian Veştea, ministru desemnat al Dezvoltării.
Compania TAROM anunţă efectuarea primului zbor cu destinaţia Aeroportului Internaţional Braşov. „Cursa de inaugurare a primului aeroport din Braşov a fost efectuată cu o aeronavă charter TAROM, marcând astfel această premieră într-o manieră simbolică: prima companie aeriană din istoria României deschide primul aeroport internaţional din istoria Braşovului”, transmite compania.
Citește și:
> Dan Badea și soția lui au ajuns în România. Dezvăluiri emoționante despre război
> Cât i-a costat pe Dan Badea și pe soția să plece din Israel
> Jador, cel care a pus punct relației cu Hoder. De ce a luat această decizie
„Întreaga echipă TAROM este onorată de efectuarea zborului inaugural pe Aeroportul Internaţional Braşov. Am răspuns la această invitaţie pentru că este firesc ca primul aeroport din istoria Braşovului şi primul aeroport construit în România în ultimii 50 de ani să fie inaugurat de prima companie aeriană din istoria României”, a declarat Monica Cramer, Director Comercial al operatorului naţional de transport aerian.
Alexandra Chivu
Redactor-șef
Am absolvit Facultatea de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion și am o experiență în presă de peste 6 ani. Ca jurnalist, am lucrat în publicații precum Ciao.ro, Fanatik.ro și Playtech.ro, la care se adaugă și un internship la DigiFM. De-a lungul carierei jurnalistice, am scris în diferite domenii ca sănătate, politic, sport, horoscop, social, meteo, lifestyle, turism și monden. Pe lângă redactat, m-am ocupat și de paginile de Facebook ale mai multor ONG-uri.