Primarii români se revoltă cu privire la comasarea comunelor: „Noi trăim în agonie”
În jur de 350 de primari de comune au venit la București pentru a-și exprima revolta față de
. Propunerea a venit de la Camera de Comerț și Industrie.
Primarii români, revoltați de comasarea comunelor
Zeci de primari au venit la București pentru a-și exprima nemulțumirea în fața premierului Marcel Ciolacu cu privire la comasarea comunelor, propunere venită de la Camera de Comerț și Industrie. Ideea constă în comasarea comunelor cu o populație mai mică de 5.000 de locuitori, pentru a face economii la buget.
Proiectul de reorganizare vizează reducerea numărului de județe de la 42 la 15. În cadrul adunării generale a Asociației Comunelor din România, Marcel Ciolacu a afirmat că satele și comunele nu se pot dezvolta cu demagogie.
"Precomasări, crize suprapuse... mai bine vorbim despre unire", a spus Marcel Ciolacu.
Camera de Comerț spune că această comasare ar aduce economii la bugetul statului, deoarece s-ar cheltui mai puțin pentru salarizarea funcționarilor după închiderea aproximativ a două treimi din primării.
Citește și:
> Românii vor fi despăgubiți după inundații. Anunțul făcut de ministrul Muncii
> De ce este fasolea cu cârnați mâncare tradițională de 1 Decembrie
> Concedieri masive în România. Angajații români care își vor pierde locul de muncă
"Domnule prim-ministru, fiți bărbat de stat și faceți reorganizarea administrativ teritorială în România. Altfel, noi trăim în agonie. Am buget de 389.000 de miliarde de lei vechi", spune un primar.
"Această reformă ar trebui începută de la administrația publică centrală, ministere, agenții naționale, instituții naționale tăiate pe peste noapte pe lângă ministere unde cu adevărat găsim o organigramă supraîncărcată", mai spune un primar.
Proiectul de reorganizare cuprinde reducerea numărului de județe de la 42 la 15, redefinire a noțiunii de comună ca localitate cu cel puțin 5.000 de locuitori, precum și redefinire a noțiunii de oraș ca localitate cu cel puțin 10.000 de locuitori.
De asemenea, toate instituțiile publice de concentrate trebuie să fie regrupate sub această nouă formă administrativă. Edilii au vorbit și despre o altă problemă, cea a bugetelor locale, dar și a salariilor.
Citește și:
> Rareș Bogdan dezvăluie performanțele PNL în alegeri
"Toți acești 350 de primari de aici se află în situația ciudată de a fi salariați ai administrației publice, dar de a nu fi salariați ai administrației publice, pentru că acolo unde în ordonanță spune că toți suntem plătiți la nivelul anului 2022, dumnealor toți și toți cei de acasă și toți viceprimarii din spatele lor și toți cei 60.000 de salariați din spatele lor suntem legați de gard și am rămas la nivelul anului 2021", mai spune un primar.
Marcel Ciolacu a venit cu un răspuns pentru primarii revoltați.
"Statele și comunele noastre nu se pot dezvolta cu demagogie, ci cu grădinițe, dispensare, sisteme de alimentare cu apă și gaz. Iar sute de miliarde de lei necesare pentru a investi în asemenea obiective vin exclusiv din fonduri europene", spune Marcel Ciolacu
"Unii am semnat contract pentru piste de bicicliști, dar, surpriză banii pentru pistele de bicicliști au dispărut din PNRR", mai spune un primar.
Valentina Podgorneac
Redactor
Valentina Podgorneac este absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, iar de mai bine de trei ani activează în presa scrisă. A efectuat stagii de practică la agenția de presă RADOR și la Biroul de Comunicare al Ministerului Educației.