Pacienți cu boli grave din România așteaptă peste 900 de zile pentru medicamente compensate
Peste 110.000 de pacienți români, suferind de boli grave, se confruntă cu o perioadă de așteptare de peste 900 de zile pentru ca medicamentele necesare să fie incluse pe lista de compensare a statului. Un proiect de Hotărâre de Guvern, care ar permite accesul la 28 de medicamente noi, inclusiv 20 care ar fi compensate pentru prima dată, este blocat în procedurile birocratice dintre Ministerul Sănătății, Casa Națională de Asigurări de Sănătate și Ministerul de Finanțe.
În ciuda faptului că multe dintre aceste medicamente ar avea un impact bugetar neutru sau chiar negativ, comparativ cu tratamentele deja compensate, proiectul nu a fost încă aprobat, lăsând aproximativ 84.000 de pacienți fără acces la tratamentele de care au nevoie urgent. În plus, aproximativ 30.000 de pacienți așteaptă medicamente care ar urma să fie incluse în contractele cost-volum.
Citește și:
> Gripa ne bagă în stare de alertă. Spitalele au luat măsuri, fără să mai aștepte reacția lui Rafila
> Cauza morții celor trei pacienți de la Murgeni, în continuare un mister
> România, în pragul unei noi epidemii, după cea de rujeolă. 120.000 de cazuri și 18 decese
Situația este deosebit de critică pentru cei 15 medicamente care reprezintă singura șansă pentru pacienții cu afecțiuni oncologice avansate, boli rare, probleme oftalmologice, cei aflați la dializă sau cei cu scleroză multiplă. În România, care se confruntă cu cea mai mare rată a mortalității evitabile din Uniunea Europeană, întârzierea accesului la medicamente inovatoare este un subiect major de îngrijorare.
Dan Zaharescu, director executiv al Asociației Române a Producătorilor Internaționali de Medicamente (ARPIM), subliniază că dreptul la sănătate al pacienților este îngrădit și că întârzierea adoptării proiectului de Hotărâre de Guvern poate avea consecințe grave, inclusiv declanșarea procedurilor de infringement din partea Comisiei Europene și agravarea stării de sănătate a pacienților, cu riscul de a ajunge chiar la deces.
Citește și:
> Premieră medicală în România! Transplant de inimă artificială reușit pentru o fată de 17 ani
> Pacienții români se plâng că CNAS nu mai are bani în conturi
> Epidemie de rujeolă în România. Numărul cazurilor crește îngrijorător
Într-un apel la acțiune, se menționează că neadoptarea proiectului poate crea un mediu necompetitiv pe piața farmaceutică și poate duce la proceduri judiciare urgente, afectând grav viața pacienților care așteaptă tratamentele salvatoare.