OMS Europa organizează la București o reuniune regională pe tema angajaților din sănătate
Organizația Mondială a Sănătății (OMS) Europa împreună cu Ministerul Sănătății din România vor organiza săptămâna viitoare, la București, o reuniune regională pe tema angajaților din sănătate.
OMS Europa organizează o întâlnire la București pe tema angajaților din sănătate
OMS Europa organizează această întâlnire împreună cu Ministerul Sănătății, la București, săptămâna viitoare. La acest eveniment vor participa miniștri, reprezentanți ai societății civile, organizații profesionale și lucrătorii din domeniul sănătății și al asistenței medicale pentru a discuta despre o serie de acțiuni cu scopul de a proteja, sprijini și investi în lucrătorii din sistemul medical și al asistenței medicale.
Recent, OMS Europa a făcut o avertizare cu privire la o bombă cu ceas care amenință sistemele de sănătate din Europa din cauza îmbătrânirii forței de muncă, a sprijinului deficitar pentru sănătatea mintală și a dificultăților de a atrage și de a păstra tinerii în sectorul sănătății.
Citește și:
> OMS: Variola maimuței nu mai este o urgență de sănătate publică
> European Digital Commerce: speakeri internaționali vin la cel mai important summit de comerț
> Viitorul retailului, dezbătut la EDC 2023: Retaileri de renume vor fi prezenți. Cum poți participa
„În raportul său emblematic, intitulat «Forța de muncă din domeniul sănătății și al asistenței medicale în Europa: este timpul să acționăm», OMS/Europa a solicitat țărilor să facă mai mult pentru a-și proteja lucrătorii din domeniul sănătății și al asistenței medicale, prezentând o serie de recomandări concrete pentru a transforma această viziune în realitate”, se arată în comunicatul OMS.
În cadrul întâlnirii vor participa miniștrii sănătății, reprezentanți guvernamentali, cadre universitare, experți în politici, dar și lucrători din domeniul sănătății și sindicatele și asociațiile acestora. La sesiunea de deschidere vor participa premierul Nicolae Ciucǎ, ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, directorul regional al OMS pentru Europa, Dr. Hans Henri P. Kluge.
Citește și:
> OMS trage un semnal de alarmă. Cazurile de rujeolă sunt în creștere, în special în România
> OMS atenționează că riscul de răspândire a bolilor în Fâșia Gaza este crescut
Declarația de la București privind personalul din domeniul sănătății și al asistenței medicale
După ce au fost lansate avertismentele OMS și nenumăratele solicitări ale lucrătorilor din domeniul sănătății pentru ca guvernele să acționeze mai mult în acest domeniu, se presupune că această reuniune regională se va încheia cu adoptarea Declarației de la București privind personalul din domeniul sănătății și al asistenței medicale.
Există o mare probabilitate ca declarația să fie aprobată de toate cele 53 de țări din regiune. Adoptarea acestei declarații va contribui la acțiunea politică și la angajamentul cu privire la consolidarea forței de muncă din domeniul sănătății prin măsuri concrete în acest sens în mai multe domenii de politică.
Reuniunea regională va avea loc timp de două zile, în care vor exista discuții despre acțiuni pentru:
Citește și:
> OMS: Risc de gripă aviară la vaci prin păsări migratoare
> OMS semnalează o creștere îngrijorătoare a sifilisului global
> Șeful OMS susține că sistemul de sănătate din Fâșia Gaza este „îngenuncheat”
- reținerea și recrutarea lucrătorilor din domeniul sănătății și al asistenței medicale, în special în zonele rurale și îndepărtate
- îmbunătățirea condițiilor de muncă, inclusiv un echilibru sănătos între viața profesională și cea privată
- să protejeze sănătatea mintală și bunăstarea lucrătorilor din domeniul sănătății și asistenței medicale
- promovarea competențelor digitale ale lucrătorilor din domeniul sănătății și asistenței medicale
- îmbunătățirea guvernanței și a planificării forței de muncă din domeniul sănătății
- să promoveze practicile etice în materie de migrație
- să abordeze diferențele de gen în cadrul forței de muncă din domeniul sănătății și al asistenței medicale.
Valentina Podgorneac
Redactor
Valentina Podgorneac este absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, iar de mai bine de trei ani activează în presa scrisă. A efectuat stagii de practică la agenția de presă RADOR și la Biroul de Comunicare al Ministerului Educației.