Noi dezvăluiri în cazul azilelor groazei. Bătrâni grav bolnavi și tineri cu dizabilități, ascunși în două clădiri în construcție, pe un câmp din Tunari
Șefii și angajații azilelor și căminelor groazei fac orice pentru a scăpa de faptă și pentru a ascunde neregulile înainte de a fi vizitați de inspectori. Dar mai trece o zi, se mai ivește un alt caz revoltător. 11 persoane dintr-un centru din Voluntari au fost mutate în două clădiri aflate în construcție, din Tunari, pentru a nu fi identificate de autorități. Unchiul unuia dintre tinerii cazați acolo a dezvăluit presei cazul.
Azilele groazei: bătrâni bolnavi și tineri cu dizabilități, ascunși în două clădiri în construcție, pe un câmp din Tunari
Povestea celor 11 persoane găsite în condiții inumane a început acum o săptămână. În urma verificărilor, centrul din Voluntari unde erau cazați inițial aceștia a fost închis fiindcă nu avea licență de funcționare, chiar dacă era acreditat din 2021.
După închiderea azilului, oamenii, mulţi dintre ei bătrâni grav bolnavi sau tineri cu dizabilităţi au fost mutaţi în mijlocul câmpului, în Tunari, în două case care nu aveau apă sau curent.
A fost o întreagă desfășurare de forțe după descoperirea lor. La fața locului au venit mașini de poliție, salvări, mașini de la SMURD și mașini de pompieri pentru a transporta persoanele găsite aici către centre sigure.
Citește și:
> Azilele groazei: 25 de bătrâni, găsiți într-un alt centru fără autorizație din București
> Patronii „Azilelor groazei” din Voluntari rămân în arest preventiv
> Ministrul Sănătății, acuzat că ar fi știut de azilele groazei din Voluntari
„Din păcate, aceasta este realitatea, deoarece operatorul economic respectiv nu a anunţat nicio autoritate. Cei de la Protecţia Consumatorilor nu ne-au spus ce vor face cu bătrânii care erau cazaţi în acest centru pentru care s-a dispus închiderea”, a declarat Simona Necolae, prefect de Ilfov.
Cazul a ieșit la lumină după ce un aparținător a cerut ajutorul presei pentru că nu-și găsea nepotul cu dizabilități, cazat inițial în centrul din Pipera.
„M-am dus la cămin unde era detaşat şi mi-a zis că e mutat. L-au repartizat aici. Prima oară nu au vrut să-mi spună unde e, am insistat că chem poliția și până la urmă mi-au dat locaţia asta. Am venit aici prima oară, era poarta închisă și am plecat, am zis că nu se poate să fie aici”, a povestit Marius Puiu, unchi, pentru Observator.
„Uitaţi cum l-a scos, ca un câine. Aşa l-a luat şi de acolo, la fel. A zis prima oară că nu e nimeni aici, pe urmă a adus copilul, pe urmă a adus bagajul, pe urmă a adus actele domnului poliţist. Georgică! Du-te măi nepoate înăuntru! Nu, nu! Vino încoace! Du-te mă înăuntru!”, a completat bărbatul.
„Lasă, ia-l! Te rog frumos să ţi-l iei! Că trebuia să vii să-l iei de la început”, i-a răspuns o angajată.
Acțiunea de salvare a fost coordonată de prefectură. „În momentul în care am aflat de ceea ce s-a întâmplat, am luat toate măsurile necesare şi încă îi aştept pe bunicii respectivi, la centrul rezidenţial, unde vor avea parte de un tratament foarte bun”, a adăugat Simona Necolae, prefect Ilfov.
Citește și:
> Bilanțul controalelor din azile: 100 de centre închise, audieri și amenzi
> Dezvăluiri grave în cazul tragediei din Galați
> Alina Sorescu, noi dezvăluiri despre divorțul de Alexandru Ciucu. Cine îi este aproape acum
Între timp, cei aproape 100 de bolnavi preluați din centrele din Ilfov - bătrâni și persoane cu dizabilități descoperiți într-o stare deplorabilă în urmă cu o săptămână - sunt acum îngrijiți în mai multe spitale din București, ca soluție temporară
Alexandra Chivu
Redactor-șef
Am absolvit Facultatea de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion și am o experiență în presă de peste 6 ani. Ca jurnalist, am lucrat în publicații precum Ciao.ro, Fanatik.ro și Playtech.ro, la care se adaugă și un internship la DigiFM. De-a lungul carierei jurnalistice, am scris în diferite domenii ca sănătate, politic, sport, horoscop, social, meteo, lifestyle, turism și monden. Pe lângă redactat, m-am ocupat și de paginile de Facebook ale mai multor ONG-uri.