Iohannis, despre șirul de demisii: „Demisiile politice au fost suficiente pentru moment”
Președintele României, Klaus Iohannis, intervine în scandalul cu privire la azilele groazei și solicitările de demisie a mai multor miniștri. După ororile descoperite în casele de bătrâni, s-au solicitat demisiile ministrului Marius Budăi și a Gabrielei Firea. Însă PSD a cerut și demisia Ralucăi Turcan, care în trecut a ocupat funcția de ministru al Muncii.
Iohannis, despre demisiile în urma cazul cu azilele de bătrâni
Președintele Klaus Iohannis a intervenit în cazul demisiilor care au avut loc în urma cazului cu azilele de bătrâni din țară. Acesta spune că sunt suficiente momentan și este mai important ca persoanele care se fac responsabile de aceste tragedii să plătească cu vârf si îndesat.
„Acum cred că demisiile politice au fost suficiente pentru moment. E important să se găsească persoanele care se fac vinovate de grozăviile descoperite”, a afirmat Klaus Iohannis, întrebat dacă e cazul și a unei demisii a Ralucăi Turcan de la Ministerul Culturii.
Șeful statului a mai menționat că cel mai probabil, miercuri va avea loc depunerea jurământului celor doi miniștri, lucru ce semnifică că va accepta noile propuneri.
„Premierul m-a informat de intenția de a propune două persoane. Probabil miercuri vor depune jurământul”, a completat Iohannis.
Klaus Iohannis a făcut aceste declarații în contextul Summitului UE-CELAC.
Citește și:
> Reacția aliaților NATO după ce au fost informați despre bucățile de dronă prăbușite în România
> Nicolae Ciucă: Klaus Iohannis nu își va scurta mandatul
> Jens Stoltenberg, declarații despre drona rusească găsită în România
„În câteva minute va începe Summitul istoric Uniunea Europeană – Comunitatea Statelor Latino-Americane și Caraibiene, prescurtat CELAC. Obiectivul principal al acestuia este de a reînnoi și a consolida parteneriatul între regiunile și statele noastre. România a contribuit substanțial la pregătirea acestei reuniuni de nivel înalt, inclusiv prin contactele pe care eu le-am avut cu omologii mei cu ocazia vizitelor întreprinse în regiune în acest an. Uniunea Europeană și statele Latino-Americane și Caraibiene sunt aliați-cheie în susținerea ordinii internaționale bazate pe reguli și a principiilor Cartei ONU. Sunt convins că discuțiile din aceste două zile vor apropia și mai mult regiunile noastre” a punctat Iohannis.
Care sunt cerințele UE
Liderul de la București spune că lumea s-a schimbat extrem de mult în ultimul an și jumătate. Din această cauză, președintele spune că trebuie să existe o colaborare îndeaproape pentru a promova și aborda interesele și provocările comune cu care se confruntă România la nivel global.
Citește și:
> Iohannis, despre dronele rusești care cad pe teritoriul României: „O problemă reală”
> Bianca Drăgușanu, mesaj dur despre clasa politică din țara noastră
„Trebuie să asigurăm soliditatea relațiilor noastre pe termen lung. Având în vedere războiul dus de Rusia împotriva Ucrainei, voi susține și la acest Summit că trebuie să acționăm în solidaritate cu poporul ucrainean și voi pleda pentru a sprijini independența, suveranitatea și integritatea teritorială ale Ucrainei. Uniunea Europeană prezintă astăzi statelor din America Latină și Caraibe o ofertă concretă și substanțială, iar România este un susținător activ al acesteia.”, a completat Iohannis.
„În primul rând, Uniunea Europeană dorește consolidarea dialogului politic, unindu-ne în jurul valorilor și intereselor noastre comune pentru a promova împreună pacea, securitatea și democrația. Voi susține necesitatea de a gestiona mai bine provocările cu care ne confruntăm, dar și de a valoriza mai eficient oportunitățile de cooperare. În al doilea rând, trebuie să aprofundăm relațiile economice, inclusiv cele comerciale, pentru a aduce beneficii concrete cetățenilor din regiunile noastre. Voi susține că este nevoie de proiecte concrete, care să genereze valoare adăugată pentru comunitățile locale și noi locuri de muncă, care să protejeze mediul și să sprijine transformarea ecologică și digitală a economiilor noastre. Voi accentua, și în acest context, necesitatea combaterii schimbărilor climatice. România are disponibilitatea deplină de a împărtăși bune practici în domenii-cheie, precum pregătirea răspunsului la dezastre, și voi sublinia acest lucru și în reuniune. În al treilea rând, trebuie să consolidăm în continuare legăturile interumane, acesta fiind fundamentul parteneriatului nostru. Voi susține activ dinamizarea schimburilor și creșterea oportunităților pentru tinerii din cele două regiuni, inclusiv în domeniul educației. Mai multe despre toate discuțiile de la Summit veți afla pe parcursul acestor două zile”, a conchis șeful statului.
Valentina Podgorneac
Redactor
Valentina Podgorneac este absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, iar de mai bine de trei ani activează în presa scrisă. A efectuat stagii de practică la agenția de presă RADOR și la Biroul de Comunicare al Ministerului Educației.