În ce constă dieta Mind? Este cel mai bun regim pentru creier
Poate că vă simțiți obosiți în fiecare zi și ați dori mai multă energie pentru a vă realiza munca și dorințele fără să simțiți că faceți toate acestea cu efort, poate că ați dori să învățați ușor în perioadele de sesiune sau înaintea unui examen, poate că pur și simplu vă dați seama că uitați unele lucruri din viața de zi cu zi și nu ați dori să se întâmple astfel. Indiferent care ar fi motivul, dieta MIND este recomandată tuturor adulților, fiind bazată pe studii riguroase și demonstrând îmbunătățirea funcțiilor cognitive după adoptarea acestui stil alimentar.
Ce este dieta MIND?
Dieta MIND este o dietă hibridă ce combină principiile dietei DASH (Dietary Approaches to Stop Hypertension) cu dieta mediteraneeană și aduce organismului nutrienții și antioxidanții necesari pentru a proteja funcțiile sistemului nervos, în special funcțiile cognitive, legate de memorie, atenție și concentrare.
Dieta MIND a fost propusă în special pentru persoanele vârstnice sau cele care suferă de afecțiuni cognitive ale sistemului nervos.
Așadar, una dintre implicațiile dietei MIND a fost în cazul pacienților care suferă de boala Alzheimer, dovedindu-se că acest stil alimentar încetinește declinul cognitiv al bolnavilor.
De asemenea, o echipă de cercetare de la Centrul Medical al Universității Rush din Chicago a investigat capacitatea dietei MIND de a îmbunătăți funcția cognitivă la adulții în vârstă, independent de nivelul patologiei cerebrale. Rezultate bune au fost înregistrate, astfel că este recomandată tuturor adulților, pentru menținerea sănătății creierului.
Citește și:
> Slăbește în cinci zile! Care este secretul pentru a pierde în greutate într-un timp scurt
> Christina Aguilera a slăbit 20 kg în trei luni cu „dieta curcubeu”
> Ce reguli de alimentație are Andreea Esca. Nu se abate de la ele
Principiile dietei MIND: ce alimente sunt permise?
Această dietă reprezintă, de fapt, un stil de viață sănătos, în care se consumă cu precădere anumite alimente, în stare proaspătă sau preparate fără adaosuri.
Principalele grupe alimentare permise în consumul zilnic sunt:
- Cerealele integrale
- Leguminoasele
- Legumele cu frunze verzi în special, dar și alte legume
- Fructele, în special fructele de pădure
- Semințe și nuci crude
- Ulei de măsline
- Peste
Cerealele integrale
Cerealele integrale se pot consuma că atare, prin hidratarea boabelor și apoi fierberea lor. Așa puteți consuma orez brun, orez roșu, grâu integral, orz, ovăz etc.
Puteți opta, de asemenea, pentru făina integrală, cu un conținut ridicat în fibre, dar și în vitamine, cum ar fi cele din complexul B (foarte importante pentru menținerea sănătății sistemului nervos), care se pierd când bobul a fost decorticat.
Citește și:
> La ce trebuie să renunți în săptămâna 3-9 iulie ca să atragi fericirea
> De ce are nevoie fiecare zodie în săptămâna 3-9 iulie
> Ce ajutoare trimite România în Fâșia Gaza. Lista pregătită de DSP
Leguminoasele
Leguminoasele sunt legumele boabe, precum mazărea, fasolea de toate tipurile, lintea (roșie, galbenă, verde), năutul etc. Organizația Mondială a Sănătății (OMS) recomandă să hidratăm câteva ore leguminoasele înainte de a le prepara.
Legumele verzi sau cu frunze verzi
Legumele verzi și cu frunze verzi, cum ar fi mărarul, pătrunjelul, salatele, rucola, spanacul, urzicile, leurda, ceapa și usturoiul verde, varza, broccoli, păstăile verzi și așa mai departe sunt recomandate a fi consumate zilnic, măcar la o masă din zi.
Fructele, în special fructele de pădure
Se pare că fructele de pădure conțin cantități foarte mici de crabohidrați, în schimb sunt foarte bogate în fibre, vitamine, minerale și antioxidanți. Fructele de pădure conțin resveratrol, cel mai important antioxidant din natură.
Citește și:
> Citate despre viață. Cele mai frumoase citate despre viață care te vor motiva și inspira
> De ce din ce în ce mai mulți dintre cunoscuții noștri preferă tutunul încălzit
> Ce te învață universul în octombrie 2023 în funcție de zodie
Citește continuarea pe Kudika.ro.
Alexandra Chivu
Redactor-șef
Am absolvit Facultatea de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion și am o experiență în presă de peste 6 ani. Ca jurnalist, am lucrat în publicații precum Ciao.ro, Fanatik.ro și Playtech.ro, la care se adaugă și un internship la DigiFM. De-a lungul carierei jurnalistice, am scris în diferite domenii ca sănătate, politic, sport, horoscop, social, meteo, lifestyle, turism și monden. Pe lângă redactat, m-am ocupat și de paginile de Facebook ale mai multor ONG-uri.