Greva profesorilor continuă. Nou eșec în negocieri: sindicatele au decis că nu vor semna niciun acord cu Iohannis

31 mai 2023, 13:02
Foto: Fsli Romania/Facebook
Urmăriți-ne pe: Google news Copy Share

Sindicatele au hotărât, în urmă cu puțin timp, că nu vor semna niciun acord cu președintele Klaus Iohannis, dacă nu le sunt respectate cerințele. Drept urmare, greva profesorilor continuă. Și astăzi sunt proteste în țară. Sindicaliștii au transmis că greva va continua până când vor primi majorarea salarială de 25% pe care au cerut-o, nu prime sau vouchere, așa cum le-au oferit aleșii. Între timp, liderii coaliției de guvernare au fost chemați la consultări, la Palatul Cotroceni, pentru a găsi soluții în ceea ce privește criza din Educație. 

Nou eșec în negocieri: greva profesorilor continuă

Sunt discuții la Palatul Cotroceni între președintele Klaus Iohannis și liderii coaliției, premierul Nicolae Ciucă și șeful PSD, Marcel Ciolacu. Liderul UDMR, Kelemen Hunor, nu este prezent, dar susține varianta celorlalți doi.

Se poate ajunge la un acord politic prin care să se modifice salariul profesorilor debutanți, care să aibă ca punct de referință salariul mediu pe economie, însă liderii de sindicat vor o OUG pentru acest lucru și o majorare cu 25% a salariilor dascălilor. 

Varianta greviștilor ar reprezenta un impact bugetar de 8 miliarde de lei, pentru un an, iar pentru ce a rămas din acest an, impactul bugetar ar fi de 3 miliarde de lei. Sindicaliștii nu au acceptat nicio variantă venită din partea Guvernului, refuzând orice bonus sau stimulent pentru a rezolva criza din Educație.

Revendicările sindicatelor din Educație

  • Majorarea salariilor personalului din învățământ, în conformitate cu importanța socială a muncii prestate, plecând de la principiul salariul profesorului debutant să fie cel puțin egal cu salariul mediu brut pe economie, salarizarea întregului personal didactic de predare urmând să se realizeze în mod progresiv, în raport de funcție, studii, vechime și grad didactic;
  • Instituirea regulii indexării anuale a salariilor personalului plătit din fonduri publice, cu rata inflației;
  • Plata orelor suplimentare efectuate de personalul didactic auxiliar și nedidactic;
  • Acordarea sporurilor pentru condiții de muncă personalului din învățământ;
  • Acordarea drepturilor prevăzute în legislația în vigoare și contractele colective de muncă aplicabile (decontarea navetei, plata indemnizației de instalare, acordarea concediului de odihnă suplimentar, compensarea în bani a concediului de odihnă neefectuat etc.);
  • Creșterea anuală a investițiilor în învățământ, pentru îmbunătățirea bazei materiale și a infrastructurii;
  • Renunțarea la aplicația EduSal și înlocuirea acesteia cu un program informatic de salarizare gestionat și administrat de Ministerul Educației“


Citeste si