E criză în spitalele de stat. Pacienții așteaptă mult după ajutor, în timp ce unitățile medicale nu fac față solicitărilor din cauza lipsei medicilor
Criza de medici afectează multe spitale din România. Situația este mai gravă în unitățile medicale mici, spre care își îndreaptă atenția tot mai multe cadre medicale, majoritatea alegând centrele universitare sau unitățile private. Astfel, spitalele de stat devin tot mai aglomerate, iar gărzile medicilor sunt din ce în ce mai solicitante, din cauza numărului insuficient de doctori. Realitatea afectează atât personalul medical, cât și pacienții.
La spitalul judeţean de urgenţă Drobeta Turnu Severin, singurul din judeţul Mehedinţi care are Unitate de Primiri Urgenţe, de exemplu, este un deficit de 20 de medici, 6 dintre posturi fiind scoase la concurs de mai multe ori.
„Noi am făcut toate demersurile pentru scoaterea acestor locuri la concurs. Ştim că a fost un memorandum aprobat prin HG, însă nu se publică în M.O. pentru a demara concursurile pentru ocuparea posturilor”, a declarat Elena Bololoi, purtător de cuvânt Spitalul Județean de Urgență Drobeta Turnu Severin pentru Observator.
Conducerea unităţii medicale spune că a încercat să atragă personal medical, însă fără rezultat.
„Privatul îi atrage, plata, lipsa presiunii, pentru că un medic într-un spital de urgenţă, am avut cazuri la UPU în care, pe medic, 89 de cazuri în 12 ore”, a continuat Elena Bololoi, purtător de cuvânt Spitalul Județean de Urgență Drobeta Turnu Severin.
La spitalul municipal din Orşova, deficitul este de 15 medici. La Secţia de Neonatologie, unde este doar un singur medic, care ajută şi spitalul din Moldova Nouă, Caraș-Severin.
Citește și:
> O fetiță de 4 ani a murit de gripă. A ajuns la spital cu febră de 41 de grade
> Virozele și gripa au umplut spitalele. E criză de antivirale
„Dacă medicul nostru n-ar ajuta Spitalul din Moldova Nouă, Spitalul din Moldova Nouă se poate închide oricând, la orice oră”, Adrian Cican, manager Spitalul Municipal Orșova.
Alexandra Chivu
Redactor-șef
Am absolvit Facultatea de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion și am o experiență în presă de peste 6 ani. Ca jurnalist, am lucrat în publicații precum Ciao.ro, Fanatik.ro și Playtech.ro, la care se adaugă și un internship la DigiFM. De-a lungul carierei jurnalistice, am scris în diferite domenii ca sănătate, politic, sport, horoscop, social, meteo, lifestyle, turism și monden. Pe lângă redactat, m-am ocupat și de paginile de Facebook ale mai multor ONG-uri.