Directorii de școli și grădinițe cer mărirea salariilor. Ce propuneri au înaintat aceștia către Guvern

29 aug. 2023, 16:24
Mircea Moira / Shutterstock
Urmăriți-ne pe: Google news Copy Share

Directorii de școli și grădinițe din România solicită salarii mai mari Guvernului Ciolacu. Aceștia le-au înaintat oficialilor trei propuneri.

Cadrele didactice cer măriri de salariu

2.500 de directori de școli și grădinițe i-au adresat o scrisoare deschisă premierului Marcel Ciolacu prin care îi solicită salarii mai mari, chiar în ajun de începerea unui nou an școlar.

"Este nevoie ca, până la finalul anului școlar curent, respectiv până la 31 august, Guvernul să decidă cum îi sprijină pe directorii unităților de învățământ și echipele acestora și care este profilul directorului pe care îl susține, inclusiv prin politica de salarizare”, se arată în scrisoarea deschisă.

Potrivit cadrelor didactice, Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 57/2023, adoptată în luna iunie, a determinat creșterea salariilor pentru cadrele didactice din învățământul preuniversitar, însă fără corelarea și pentru personalul cu funcție de conducere. În momentul de față, un director de școală poate ajunge să câștige chiar și cu până la 2.000 de lei mai puțin decât un profesor.

Propunerile pe care le-au înainte angajații din învățământ Guvernului Ciolacu

"Propunerea 1: modificarea Legii nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, în sensul în care salariul de bază al directorului și directorului adjunct să pornească tot de la gradația 0 de vechime în muncă, permițând astfel aplicarea corespunzătoare a gradațiilor specifice tranșelor de vechime. În acest sens, precizăm că în spațiul public a fost deja comunicată solicitarea celor două confederații sindicale din învățământul preuniversitar, prin care se precizează că: „majorarea salariilor de bază nu este suficientă, personalul încadrat pe funcții de conducere ajungând să aibă salarii de bază cu sute de lei mai mici decât cele ale personalului de execuție“.
Propunerea 2: adoptarea unei norme care să permită directorilor și directorilor adjuncți să opteze pentru salariul de care pot beneficia, alegând astfel între cel specific funcției de conducere, ori salariul la care ar fi îndreptățiți în acest moment în calitate de personal didactic de predare, cu integrarea procentului suplimentar de 10% de care beneficiază în prezent diriginții, învățățorii, educatorii, institutorii și profesorii pentru învățământ primar.
Propunerea 3: acordarea unei prime lunare, începând cu luna septembrie 2023 și până la momentul intrării în vigoare a noii Legi-cadru privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, într-un cuantum net de 1200 de lei pe lună", potrivit edupedu.ro.


Citeste si