De ce poftim la dulciuri pe înserat. Avertismentul medicilor: „Vine la pachet cu dependența”
Comandăm din ce în ce mai multe deserturi acasă, arată cele mai noi date ale unei platforme de livrare. Amandine, plăcinte, prajituri cu ciocolată sau cu fructe, fie înghețată, toate ne fac cu ochiul, mai ales pe înserat. Dar de ce poftim la dulciuri seara? Ce ne avertizează specialiștii?
Avertismentul medicilor pentru cei care poftesc la dulciuri pe înserat
Este clar. Cu greu refuzăm un desert. Datele recente ale unei platforme de livrare arată că o treime dintre români comandă dulciuri între orele 17 și 20. Totuși, 14% dintre comenzi sunt între 21:00 și 03:00, semn că pofta de dulce nu ține cont de oră.
Spre seară, cofetăriile, patiseriile sau gelateriile sunt pline de clienți dorniți să își îndulcească ziua amară. Cele mai cumpărate prăjituri au rămas tot cele clasice.
„Amandina şi eclerul se află în topul preferinţelor românilor. Piaţa dulciurilor este într-o continuă creştere”, a spus Elena Şapera, director comercial cofetărie.
Un loc fruntaș ocupă și vafele, personalizate pe gustul fiecăruia. „In special seara, adică după ora şapte, când vin la o plimbare sau pur şi simplu pot să comande. Cele care au şi cremă sau conţin tot felul de bezel, îi încântă pe copii, dar avem şi vafele mai fresh, care conţin fructe, frişcă, astfel încât să nu fie atât de dulci. Mie îmi place să fie cu cât mai multe ingrediente”, a declarat Mihai Dinică, proprietar franciză vafe, pentru Observator.
Citește și:
> Mesaje de Bună Dimineața. Cele mai frumoase mesaje de Bună Dimineața pentru persoanele dragi
> Maria, acuzată că are stilist de către Constanția
> Dana Roba, implorată de fostul soț să îl scoată din pușcărie
Medicii nutriționiști au venit și cu explicații pentru cei care au pofte de dulce la ore târzii. „Consumul exagerat de dulce vine la pachet cu dependenţa de dulce. S-a dovedit că dulcele stimulează în creier, la nivelul emisferelor cerebrale zonele de recompensă şi atunci cum să nu apelezi la acest ceva bun atunci când te simţi mai trist, mai singur sau ai avut o zi foarte grea. Din păcate, am început să folosim mâncarea pe post de tratament împotriva emoţiilor”, a explicat Laura Ene, medic nutriţionist.
Alexandra Chivu
Redactor-șef
Am absolvit Facultatea de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion și am o experiență în presă de peste 6 ani. Ca jurnalist, am lucrat în publicații precum Ciao.ro, Fanatik.ro și Playtech.ro, la care se adaugă și un internship la DigiFM. De-a lungul carierei jurnalistice, am scris în diferite domenii ca sănătate, politic, sport, horoscop, social, meteo, lifestyle, turism și monden. Pe lângă redactat, m-am ocupat și de paginile de Facebook ale mai multor ONG-uri.