De azi se aplică „marea ieftinire” de câțiva lei: fiecare reduce prețul după bunul plac. Cât vor costa un kilogram de brânză și 10 ouă
A fost haos înainte de marea ieftinire a alimentelor după plafonarea adaosului comercial. Unii distribuitori și retaileri s-au plâns că nu știu cum vor aplica legea, așa că, de marți, fiecare va reduce prețul după bunul plac. Și dacă Executivul a dat cu o mână, de ce să nu ia cu alta? Guvernul pregătește și creșterea TVA-ului la tot, mai puțin la cărți.
Începe „marea ieftinire” de azi: probleme cu aplicarea ordonanței; fiecare va reduce prețul după bunul plac
Deși plafonarea adaosului comercial este vehiculată și analizată de mult, normele de aplicare ale ordonanței adoptate de Guvern nu există. Prin urmare, mulți comercianți nu știu cum sau la ce categorii de produse să aplice reducerile.
„Unul din produsele asupra cărora avem semne de întrebare e telemeaua de vacă, unde nu specifică gradul de maturare, procentul de grăsime şi nu ştim care produs intră sub incidenţa oug. La fel şi în cazul uleiului de floarea soarelui.
Noi comercializăm un ulei presat la rece, iar în OUG se spune doar ulei de floarea soarelui şi atât. Fără să ni se spună dacă e rafinat, dublu rafinat sau prin presarea la rece”, a spus Ionuț Grama, proprietarul unei băcănii din București, pentru Observator.
„Care este preţul la care ne raportăm? Distribuitorii au stocuri de marfă şi din urmă. Sau preţul la care ne raportăm va fi cel al achiziţiei după 1 august? Cheltuielile operaţionale. Nu sunt clare. Ce înseamnă cheltuieli operaţionale? Procent din ce? Ne raportăm la bilanţul 2022?”, a declarat Constantin Dumitriu, reprezentantul unei companii de distribuție.
Așadar, plafonarea va fi făcută după cum îi taie capul pe fiecare. Cert este că nimeni nu e dispus să renunțe la profit.
Citește și:
> Supermarketurile, verificate dacă au scăzut de azi prețurile la alimentele de bază
> Plafonare de doi lei. Cum au ajuns produsele mai scumpe decât înainte de ieftinire
> Ciolacu spune că a văzut prețuri reduse și cu 50% la raft, după plafonare
Cât vor costa 10 ouă, de la 11,5 lei în prezent
Un kilogram de mălai, care acum costă 5,4 lei, ar urma să coste, de la 1 august, 4,9 lei. Deci reducerile nu vor fi foarte mari, ci de câteva zeci de bani sau de câțiva lei.
Vom vedea scăderi mai mari la produsele mai scumpe, cum ar fi brânza. Un kilogram de telemea care costă acum 38 de lei ar urma să ajungă la 35,5 lei.
10 ouă, care acum costă 11,5 lei, vor avea prețul de 9,9 lei, o pâine de 2,9 lei va fi 2,4 lei, iar un litru de ulei, care în prezent costă 5,9 lei, va avea prețul de 5,6 lei.
Și dacă unele alimente se ieftinesc, altele s-ar putea scumpi. Guvernul ia în calcul să crească TVA-ul la tot: de la mâncare la locuințe. Ar menține taxa pe valoare adăugată la 5% doar la cărți și manuale.
Alexandra Chivu
Redactor-șef
Am absolvit Facultatea de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion și am o experiență în presă de peste 6 ani. Ca jurnalist, am lucrat în publicații precum Ciao.ro, Fanatik.ro și Playtech.ro, la care se adaugă și un internship la DigiFM. De-a lungul carierei jurnalistice, am scris în diferite domenii ca sănătate, politic, sport, horoscop, social, meteo, lifestyle, turism și monden. Pe lângă redactat, m-am ocupat și de paginile de Facebook ale mai multor ONG-uri.