Ciucă: „România a fost prima țară care a ajuns în zona afectată de cutremur în Turcia”
Premierul României, Nicolae Ciucă, a declarat că România a fost prima țară care a reacționat de îndată la tragedia care a avut loc în Turcia câteva zile în urmă. Autoritățile române s-au mișcat rapid și au trimit câteva echipe de salvatori, dar și medicamente și alte produse necesare în asemenea situații de criză.
Ciucă, despre ajutorul României pentru Turcia
Premierul României, Nicolae Ciucă, a declarat că imediat după ce a avut loc tragedia din Turcia, a dispus ca Ministerul Afacerilor Externe, prin serviciul consular, să ia toate măsurile necesare pentru a ajuta și sprijini cetățenii români din Turcia.
„Am dispus ca Ministerului Apărării Naționale, prin mijloacele de transport aerian puse la dispoziția DSU, să asigure repatrierea. Am dorit să fac referire direct la modul exemplar în care DSU s-a mobilizat pentru a putea să identifice acele prime măsuri prin care am putut să asigurăm autoritățile turce, de la Ankara și Ambasada Turciei la București că vom acționa imediat”, a afirmat Nicolae Ciucă, la începutul ședinței de Guvern.
De asemenea, premierul Ciucă a menționat că România a fost prima țară care a intervenit în zonele afectate de cutremur în Turcia. Autoritățile române au trimis deja două avioane împreună cu echipe de salvare, medicamente și alte echipamente necesare.
Citește și:
> Armistițiu Israel - Hamas, ziua 2. Noi eliberari de ostatici și de deținuți, în așteptare, azi
> Partidele au dat startul în lupta pentru putere. Ce plan au PSD și PNL pentru cele 4 alegeri
„România a fost prima țară care a ajuns în zona afectată de cutremur și a trecut imediat la sprijinul populației și autorităților locale. Avem deja 2 avioane care transportă cea de-a doua echipă de salvare și căutare și încă un avion (...) prin care transportăm mijloace și echipamente necesare pentru a putea să intervină acolo”, a completat Nicolae Ciucă.
21 de români au fost repatriați din Turcia
Ciucă a subliniat că România va fi alături de Turcia și va continua să le acorde sprijin și ajutor în aceste momente grele. Oficialul spune că împreună cu DSU şi în coordonare cu instituţiile europene vor participa la sprijinul cetăţenilor afectaţi de acest cutremur.
„Încă din primul moment ne-am coordonat cu preşedintele Klaus Iohannis pentru a putea să derulăm toate aceste urgenţe. Am avut date concrete şi pe baza lor am putut să prezentăm toate elementele specifice de care am avut nevoie, inclusiv privind ajutorul umanitar pentru Siria.”, a explicat prim-ministrul.
Citește și:
> Când am putea intra în Schengen. România e de acord să primească migranții trimiși de Austria
> Propunerea „denunți și câștigi”, tot mai aproape de realitate. Planul lui Boloș creează tensiuni
Ministerul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a declarat că până la momentul actual, 21 de români au fost repatriați din Turcia. Din Siria nu există solicitări de repatriere din partea cetățenilor români.
„21 de cetăţeni români au fost repatriaţi, până acum. De altfel, azi cinci cetăţeni români s-a repatriat printr-un zbor de linie. Se află în atenţie un alt grup de cetăţeni români, un grup de studenţi care vor fi ajutaţi să se repatrieze, sperăm tot cu o navă a MApN. Mai există la Ankara încă 10 cetăţeni români. Facem eforturi pentru a îi ajuta să ajungă la aceste aeroporturi şi suntem în permanent în contact cu ei”, a afirmat Bogdan Aurescu.
Valentina Podgorneac
Redactor
Valentina Podgorneac este absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, iar de mai bine de trei ani activează în presa scrisă. A efectuat stagii de practică la agenția de presă RADOR și la Biroul de Comunicare al Ministerului Educației.