Cella Delavrancea, tinerețe fără bătrânețe. Secretul longevității pianistei care a trăit 104 ani
Maria Cella Delavrancea, născută pe 15 decembrie 1887, a fost o pianistă, scriitoare și profesoară de pian, una dintre cele mai complexe şi interesante personalităţi ale culturii româneşti. De-a lungul vieții, artista a fost înconjurată de personalități culturale și a fost apreciată de public și de elevii săi, dar este cunoscută și pentru faptul că a rămas în istorie ca cea mai longevivă figură din țara noastră. A ajuns la vârsta de 104 ani și a fost singura stea din România care a participat la aniversarea propriului centenar.
Secretul longevităţii Cellei Delavrancea, pianista care a trăit 104 ani
În data de 9 decembrie 1987, Cella Delavrancea, îmbrăcată într-o rochie de catifea verde, își aștepta ziua de naștere. Urma să împlinească peste câteva zile 100 de ani, iar la insistențele jurnalistei Marinela Rotaru, Televiziunea Română a organizat un eveniment dedicat centenarului pianistei.
Autoritățile comuniste nu s-au opus organizării și seara festivă a fost posibilă, deși nu era simpatizată de sistem. Pe afișul evenimentului nu erau anunțate prea multe pretenții: „Tinerețea clasicelor armonii. Invitată de onoare: Cella Delavrancea”.
Evenimentul s-a desfășurat la Sala Radio din București, cu un public numeros, mult peste capacitatea sălii, dar în cel mai discret mod. A fost astfel marcată și o premmieră: un artist român participă la aniversarea propriului centenar.
Citește și:
> Evaluarea Națională 2024: Subiecte din Cireșarii și încurajări de la Tricolori
> Cetățeni și pelerini români care erau în Israel au fost aduşi acasă cu două curse TAROM
> Cetățenii români blocați în Betleem cer ajutor autorităților, după ce în Israel a început războiul
Cella Delavrancea a ascultat, timp de 4 ore, momente artistice, discursuri elogioase ale oamenilor de cultură și apropiaților despre viața și activitatea ei ca pianistă, scriitoare și profesoară. A urcat pe scenă la finalul serii, în aplauze, alături de elevul ei favorit, Dan Grigore.
„Nu ştiu dacă o să pot să vorbesc destul de explicit la pian toată recunoştinţa pentru simpatia pe care mi-aţi dat-o subit şi care alungă bătrâneţea. Mă simt ca şi cum aş avea 19 ani…“, a glumit ea.
Mulți s-au gândit că la mijloc este vorba despre un secret al longevității. Și dacă ar exista unul, în cazul Cellei Delavrancea a fost vorba că a iubit muzica, a fost înconjurată de oameni de calitate și, mai presus de toate, după cum a mărturisit, a fost ferită toată viața de trei „boli” care distrug omul: gelozia, invidia și orgoliul.
Citește și:
> Vladimir Kara-Murza, laureat Pulitzer din închisoare
> Iulian Gherguț, răpit de teroriști în Burkina Faso în urmă cu opt ani, a fost eliberat
„Bunicii din partea tatălui meu au depasit vârsta de o sută de ani. Poate ca am mostenit de la ei o durată lungă, proiectată acum înspre un viitor de care nu ma speriu. Mi-l doresc generos în ani, cu atât mai mult cu cât eu inchei un lung sir de vieţi, neavând urmaşi. Am avut fericirea de a fi apărată de trei calamităţi: gelozia, invidia si orgoliul. Acestea sunt bolile care distrug fiinţa umană”, mărturisea artista la aniversarea celor 90 de ani, potrivit Adevărul.ro.
Cella Delavrancea a trăit 104 de ani. L-a uimit pe I.L. Caragiale cu talentul său și i-a furat inima dramaturgului atunci când ea avea 25 de ani, iar el 60. A fost marea iubire a lui Nae Ionescu, căruia i-a închis ochii pe patul de moarte. L-a cunoscut și pe Constantin Brâncuși și a cântat cu George Enescu.
Alexandra Chivu
Redactor-șef
Am absolvit Facultatea de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion și am o experiență în presă de peste 6 ani. Ca jurnalist, am lucrat în publicații precum Ciao.ro, Fanatik.ro și Playtech.ro, la care se adaugă și un internship la DigiFM. De-a lungul carierei jurnalistice, am scris în diferite domenii ca sănătate, politic, sport, horoscop, social, meteo, lifestyle, turism și monden. Pe lângă redactat, m-am ocupat și de paginile de Facebook ale mai multor ONG-uri.