Ce recompensă oferă autorul caricaturii soților Ceaușescu, după ce a fost furată din mina Petrila. „Oferta noastră echivalează cu 5.000 kg de fier vechi la cursul zilei”

15 nov. 2023, 09:15
Foto: Ion Barbu/Facebook
Urmăriți-ne pe: Google news Copy Share

O caricatură a soţilor Ceauşescu, expusă în incinta fostei mine Petrila, în josul căreia se afla mesajul „Nu-i cărbune la huila, nici Snagovu' ca Petrila”, a fost furată de persoane deocamdată necunoscute. Este vorba despre un panou de artă vizuală pentru care artistul Ion Barbu a oferit chiar și o recompensă de 1.000 de euro, pentru informații care pot duce la prinderea hoților.  

Autorul caricaturii soților Ceaușescu oferă 1.000 de euro recompensă pentru panoul furat din mina Petrila

Siluetele cuplului Ceaușescu erau confecționate dintr-un material special și puse la loc de cinste pe pasarela de deasupra sloganului „Nu-i cărbune ca huila, nici Snagovu' ca Petrila”. 

Caricatura, însă, a fost furată, iar anunțul a venit chiar de la autorul operei, Ion Barbu. Acesta a anunțat pe contul de Facebook faptul că oferă o recompensă de 1.000 de euro pentru informații legate de cei care și-au însușit opera sa.

„Oferim 1000 de euro pentru cel care poate da relaţii despre furtul Ceauşeştilor de pe pasarela Exploatării Culturale Petrila. P.S. Oferta noastră echivalează cu 5.000 de kilograme fier vechi la cursul zilei.”
„Informăm colecţionarii de artă care au furat Cuplul Ceauşescu că grupul statuar făcea parte dintr-o instalaţie artistică, iar sloganul inscripţionat era parte integrată din aceasta. Aşadar, aşteptăm ca în noaptea asta să îşi desăvârşească opera”.

Polițiștii au deschis o anchetă pentru furt și încearcă să îi găsească pe făptași. „Persoane necunoscute au sustras din incinta fostei exploatări miniere Petrila, un panou de artă vizuală. În cauză, s-a întocmit dosar de cercetare penală, în care se efectuează cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunii de furt”, a transmis Carla Strujan, purtător de cuvânt IPJ Hunedoara. 

Caricatura reprezintă o sursă de venit pentru Valea Jiului: „Vă rugăm să ni-i aduceți înapoi. Fără glumă acum: operele astea au adus și pot încă să aducă bani în Valea Jiului. Continuăm să distrugem? Pe noi ne distrugem — Valea, viitorul”

După închiderea minei, mai mulți localnici și artiști au decis să transforme exploatarea minieră într-un spațiu cultural. La această inițiativă s-a alăturat și Consiliul Județean Hunedoara, care a cumpărat terenul și își dorește aici o exploatare culturală, care să pună în valoare patrimoniul industrial local. Aici, turiștii pot vizita și Muzeul Salvatorului Minier. 




Citeste si

Horoscop 26 iulie 2023 26 iul. 2023, 04:00
Horoscop 01 februarie 2024 01 feb. 2024, 04:00