Ce pensie vor primi românii care au muncit și în străinătate. Anunțul făcut de Casa de Pensii
Casa Națională de Pensii Publice a declarat că românii care au muncit peste hotare vor putea beneficia de pensie.
Cum pot beneficia de pensie românii care au muncit în străinătate
Casa Națională de Pensii Publice anunță că cetățenii români care au muncit în străinătate vor putea beneficia de o pensie comunitară. Perioada în care au lucrat peste hotare se va lua în considerare, indiferent de țara în care persoana va solicita pensia.
"Toți cei care lucrează în străinătate și au lucrat şi în România trebuie să înțeleagă că trebuie să se adreseze acolo unde lucrează în prezent. Aceasta este regula: se depune o cerere de pensie la o singură instituție dintr-un singur stat membru”, a spus Directorul Direcției Relaţii Internaţionale la Casa Națională de Pensii Publice, Maria Luiza Socol Florescu, director în cadrul Direcției Relații Internaționale la Casa Națională de Pensii Publice
Prin urmare, românii care sunt stabiliți cu traiul în altă ţară vor primi pensia pentru lucrul prestat acolo, iar cei care se întorc în România vor beneficia de pensia din țara de origine.
Citește și:
> Cum rămâne cu pensiile românilor care au lucrat peste hotare. „Nu avem nici statut de pensionar”
> Modificări majore în sistemul de pensii: noua formulă de calcul a pensiilor din noiembrie
> Legea pensiilor, votată de Senat. Cât va fi pensia minimă la final de 2024
"Dreptul la pensie în cazul persoanelor care au lucrat în România și apoi s-au decis să-și exercite dreptul la liberă circulație în interiorul Uniunii Europene nu se pierde, nu este afectat.
S-au creat mecanisme, prin intermediul unor regulamente europene, direct aplicabile în toate statele membre, deci ele nu trebuie transpuse, ci luate ca atare, astfel încât statele să ne coordonăm între noi pentru ca drepturile la pensie să nu fie afectate, să nu fie pierdute”, a mai spus Maria Luiza Socol Florescu, director în cadrul Direcției Relații Internaționale la Casa Națională de Pensii Publice.
Spre exemplu, în cazul unui român care are un stagiu de cotizare de 15 ani în România, se va efectua un calcul al pensiei naționale și un calcul al pensiei comunitare, potrivit principiului contributivității.
Citește și:
> Pensiile românilor vor ajunge mai devreme în luna aprilie. Anunțul ministrului Muncii
> Categoria de români care vor primi mai mulți bani la pensie
> Întârzie pensiile majorate în luna ianuarie. Anunțul făcut de șefului Casei de Pensii
Cum se calculează pensia în România și în străinătate
Pentru calcularea pensiei se folosește un algoritm prin care se stabilește suma de bani care îi revine persoanei în cauză pentru perioada în care a lucrat în România.
În cadrul acestui proces de calculare a pensiei se iau în considerare toate perioadele de asigurare realizate în toate statele membre, iar pe baza acestor informații este calculată și pensia pe care o va încasa lunar persoana.
În considerare se iau doar contribuțiile achitate în România. În cazul anilor de muncă de peste hotare, aceștia vor fi creditați cu o valoare medie realizată în România.
Valentina Podgorneac
Redactor
Valentina Podgorneac este absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, iar de mai bine de trei ani activează în presa scrisă. A efectuat stagii de practică la agenția de presă RADOR și la Biroul de Comunicare al Ministerului Educației.