Ce orașe din România vor avea facturi la căldură mai reduse iarna aceasta. Locuitorii unui municipiu plătesc doar 250 de lei pe lună
A venit frigul, așa că subiectul arzător din aceste zile pentru români este căldura, mai precis costul viitoarelor facturi la căldură. Dar nu pentru toți această necesitate va fi un element de îngrijorare în această iarnă. De pildă, locuitorii unui oraș din Gorj plătesc cele mai mici facturi la căldură din țară. În Motru, oamenii care sunt racordați la sistemul centralizat de încălzire au cel mai mic preţ pe gigacalorie.
Orașele din România care vor avea facturi la căldură mai reduse în această iarnă
Cea mai mică factură la căldură în municipiul Motru este în jur de 250 de lei. Costul este valabil pentru cei care au garsonieră, pentru că dacă vorbim despre un apartament cu două camere factura este în jur de 400 de lei, iar pentru un apartament cu trei camere se apropie de 500 de lei pe lună. Aici, în Motru, gigacaloria este cea mai ieftină din țară, anume 285 de lei.
Subvenția asigurată de autoritățile locale este de 68 de lei, iar de luna viitoare facturile la căldură ar putea să fie și mai mici deoarece va scădea TVA-ul de la 19% la 5%. În total, aproape 9.000 de locuințe raportate la sistemul de încălzire centralizat de aici.
Facturi mai mici la căldură vor plăti în această iarnă și locuitorii din Cluj-Napoca pentru că acolo o treime din energia folosită pentru încălzirea agentului termic provine de la parcul fotovoltaic al primăriei. Și în Constanța facturile vor fi mai mici pentru că acum gigacaloria este de 450 de lei și va scădea la 350 de lei. În București, prețul rămâne plafonat la 346 de lei.
Alexandra Chivu
Redactor-șef
Am absolvit Facultatea de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion și am o experiență în presă de peste 6 ani. Ca jurnalist, am lucrat în publicații precum Ciao.ro, Fanatik.ro și Playtech.ro, la care se adaugă și un internship la DigiFM. De-a lungul carierei jurnalistice, am scris în diferite domenii ca sănătate, politic, sport, horoscop, social, meteo, lifestyle, turism și monden. Pe lângă redactat, m-am ocupat și de paginile de Facebook ale mai multor ONG-uri.