Carnea de porc, mai puțină și mai scumpă: va avea un preț mai mare până în decembrie. Specialiștii explică fenomenul
Carnea de porc este mai puțină și mai scumpă, fenomen care se întâmplă nu numai la noi, ci în toată Europa. Producția și cererea au scăzut. Specialiștii din industria alimentară spun că ar trebui să ne așteptăm ca prețurile să mai crească până în luna decembrie, căci ne apropiem de sărbătorile de iarnă, când cea mai iubită „legumă” a românilor va fi consumată mai mult.
Carnea de porc se va scumpi până în decembrie
Carnea de porc nu mai este atât de căutată în piețe, confirmă vânzătorii, semn că tot scade consumul acestui tip de carne, în contextul în care aceasta se scumpește. Comparativ cu anul trecut, creșterile de prețuri sunt de 14%, așa că românii se orientează către alte sortimente de carne, cum ar fi cea de pui.
Diferențele între categorii sunt semnificative. De exemplu, în timp ce un kilogram de pulpă de porc ajunge la 23 de lei, un kilogram de pulpe de pui costă 16 lei. Tendința de scădere a consumului se vede și la nivel european. Și producția este mult mai mică. În prima jumătate a acestui an s-a înregistrat o scădere cu 8,6% față de anul anterior.
„Principala cauză e pesta porcină. Şi faptul că astăzi cel mai mare crescător de animale e China. Ori, în condiţiile astea, se joacă o carte importantă pe piaţa europeană”, Dragoș Frumosu, sindicat industria alimentară.
Efectele se văd și la noi. Nu avem destule animale, așa că aducem peste 80% din carne din străinătate. „Toţi procesatorii se îndreaptă către importuri. Iar carnea noastră merge în halele din pieţe, în magazinele de carne care cumpără de la crescătorul român”, Dragoș Frumosu, sindicat industria alimentară.
Citește și:
> Masa de Crăciun, mai scumpă. Ce legumă va ajunge să coste 15 lei kilogramul de sărbători
> Etichete de avertizare pe carne, la fel ca pe țigări
> Ce variante ia în calcul Guvernul pentru a ieftini alimentele de bază
„Având în vedere faptul că importăm foarte multă carne de porc, vă daţi seama că imediat preţurile se aliniază la partea de cerere şi ofertă pe plan european”, Ioan Ladoși, Asociația Producătorilor de Carne de Porc din România, conform Observator.
Așadar, ne așteptăm și mai mult pentru carnea de porc, până în luna decembrie. „Un 10 până spre 15% va fi o creștere a prețului în continuare”, a completat Dragoș Frumosu, sindicat industria alimentară.
Țara noastră importă cea mai multă carne de porc din Spania, Germania și Ungaria.
Alexandra Chivu
Redactor-șef
Am absolvit Facultatea de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion și am o experiență în presă de peste 6 ani. Ca jurnalist, am lucrat în publicații precum Ciao.ro, Fanatik.ro și Playtech.ro, la care se adaugă și un internship la DigiFM. De-a lungul carierei jurnalistice, am scris în diferite domenii ca sănătate, politic, sport, horoscop, social, meteo, lifestyle, turism și monden. Pe lângă redactat, m-am ocupat și de paginile de Facebook ale mai multor ONG-uri.