Carles Puigdemont, separatistul catalan, se stabilește în sudul Franței și vizează alegerile din Catalonia
Separatistul catalan Carles Puigdemont, care a fost în exil în Belgia pentru mai mult de șase ani pentru a evita justiția spaniolă, și-a stabilit recent reședința în sudul Franței, în valea Vallespir, aproape de granița cu Spania. Surse din cadrul partidului său, Juntos per Catalunya (Împreună pentru Catalonia, JxCat), au confirmat mutarea, menționând că Puigdemont intenționează să participe la alegerile regionale din Catalonia programate pentru 12 mai.
Aceasta va fi a treia oară când Puigdemont candidează la alegerile regionale din Catalonia de la plecarea sa în exil în 2017. El nu a putut să își ocupe funcția din cauza mandatului de arestare emis pe numele său după tentativa eșuată de secesiune a Cataloniei, pe care a condus-o în calitate de președinte al regiunii. Mandatul de arestare este încă în vigoare.
Citește și:
> Charles Michel nu va participa la alegerile pentru Parlamentul European, din iunie 2024
> Charles Michel ironizează alegerile rusești
> Charles Michel despre fragilitatea democrației și speranța în UE
Puigdemont a declarat că se va întoarce în Spania dacă va avea oportunitatea de a fi ales președinte al Cataloniei de către parlamentul regional. "Dacă există o majoritate parlamentară care mă propune drept candidat la nominalizare, cu siguranță voi părăsi exilul în acea zi pentru a participa la sesiunea plenară a parlamentului", a afirmat Puigdemont.
Anunțul său vine în contextul în care actualul președinte catalan, Pere Aragones, liderul partidului independentist Stânga Republicană a Cataloniei (ERC), a surprins prin decizia de a organiza alegeri anticipate pentru Parlamentul Catalan. În plus, la Madrid, deputații spanioli au adoptat o lege de amnistie pentru separatiștii implicați în declarația unilaterală de independență a Cataloniei din 2017, o condiție esențială pusă de ERC și JxCat pentru a susține renumirea socialistului Pedro Sanchez în funcția de prim-ministru. Legea amnistiei este în prezent în examinare în Senat și se așteaptă să fie adoptată definitiv la sfârșitul lunii mai.
Citește și:
> Ce alimente refuză să consume Regele Charles
> Regele Charles al III-a vine vineri la București
> Regele Charles al III-lea vine pentru cinci zile în România