5 reguli pentru un concediu fără kilograme în plus

15 apr. 2023, 08:33
Foto: Shutterstock
Urmăriți-ne pe: Google news Copy Share

Așa cum mintea are nevoie de rutină, de repetiție și de reguli clare și precise pentru a funcționa în folosul oamenilor, la fel are și corpul, iar păstrarea obiceiurilor sănătoase și în concediu reprezintă o senzație de putere și libertate mai mare decât cea oferită de o farfurie de mâncare hipercalorică și va face întoarcerea la normalitatea zilnică de acasă mult mai ușoară.

Anca Alungulesei, terapeut în nutriție și creatoare a metodei integrative de slăbit Psiho-Dieta, dezvăluie rețeta unui concediu fără kilograme în plus acumulate la întoarcerea acasă. Apa, somnul, proteinele in cantitate moderata, grăsimile bogate în omega 3, legumele si verdeturile și starea continuă de libertate și de bine sunt parte din secretele care nu vor muta acul cântarului după concediu, din perspectiva Ancăi Alungulesei.

Cele mai importante reguli de aur din Psiho-Dieta creată de Anca Alungulesei pentru un concediu relaxant, sănătos și fără frustrări sunt:

- Să vedem concediul fără stress, ca pe o binemeritată pauză, dar ca o pauză de zgomotul de fond în care trăim zilnic, nu ca pe o pauză de la bunele noastre obiceiuri de viață

- Să mergem în vacanță cu temele făcute, adică să avem un plan: dacă optam pentru vacanta de tip all inclusive ce facem, cum ne “protejezi” de toate tentațiile sau dacă avem o altă variantă de servit masa, în ce fel ne organizam

- Să învațam să negociem cu mintea noastra, astfel încât să o menținem într-o stare de relaxare și să nu-i oferim ocazia de a intra în panică, adică în modulul de supraviețuire: de exemplu, dacă vreau să beau o bere pe zi sau un cocktail, atunci renunț la paste și pizza

- Să nu lipsescă salatale de la nicio masă principală. Mai mult decât atât, recomand să fie mâncată întâi salata și abia apoi felul principal, pentru că aduce aport de enzime pentru o digestie ușoară, iar stomacul începe deja să se umple și asta inseamna ca vom mânca mai puțin apoi

- Hidratare și somn. Până la mâncare este nevoie să ne gândim la hidratare, deoarece apa ne păstrează corpul hidratat și în confort, iar lipsa somnului generează o poftă de mâncare mai mare decât cea firească și un nivel de saturație scăzut. Încurajez siesta de prânz în concediu (măcar 40-50 min), mai ales că, în restul zilelor din an noi nu avem un timp alocat pentru asta.

Așa cum mintea are nevoie de rutină, de repetiție și de reguli clare și precise pentru a funcționa în folosul oamenilor, la fel are și corpul, iar păstrarea obiceiurilor sănătoase și în concediu reprezintă o senzație de putere și libertate mai mare decât cea oferită de o farfurie de mâncare hipercalorică și va face întoarcerea la normalitatea zilnică de acasă mult mai ușoară. ”Avem nevoie de o rutină benefică atât pentru corp, cât și pentru minte și în vacanță, și atunci suntem tot noi cu noi, în același corp, cu aceeași minte care ne coordonează. Nu ne face bine să ne setăm mental că vacanța este un capitol paralel față de stilul de viață pe care noi îl considerăm sănătos. De exemplu, în concediu, ne putem păstra fără eforturi rutina de a bea cât mai multă apă pentru a avea un nivel de hidratare ridicat, putem alege sa consumam carbohidrații la masa prânz și de proteina seara. Să asezonăm totul cu câte o salată de cruditati, să punem accent pe calitatea somnului și pe refacerea organismului sunt lucruri care ne fac să ne respectăm mai mult prin crearea unei stări de bine în care noi suntem pe primul plan, si nu farfuria cu mâncare.”, explică Anca Alungulesei, care consideră că setarea mentală pentru ”binele” din vacanță sau din week-end-urile libere ar trebui să fie aceeași ca cea din restul anului.

Citește continuarea pe Kudika.ro.



Citeste si

Horoscop 29 februarie 2024 29 feb. 2024, 04:00