379 de persoane, evacuate în 90 de secunde din avionul care a luat foc în Japonia, după ce s-a ciocnit de altă aeronavă. Pasager: „A fost un iad”

03 ian. 2024, 07:28
Foto: Captură gif: X/Twitter
Urmăriți-ne pe: Google news Copy Share

Un avion Japan Airlines a luat foc marţi pe pista aeroportului Haneda din Tokyo, după ce s-a ciocnit de altă aeronavă de salvare. În timp ce aparatul de zbor ardea, echipajul a reușit un miracol. A evacuat toți cei 379 de pasageri în 90 de secunde. Cinci oameni din celălalt avion au murit pe loc.  

Avionul companiei Japan Airlines s-a transformat într-o mare minge de foc la aterizare. În pofida dezastrului, echipajul și pasagerii au încercat să își păstreze calmul și au respectat planul de salvare. 

Avionul de pasageri s-a ciocnit cu un aparat de zbor al Gărzii de Coastă din Japonia, care urma să plece spre regiunea devastată de cutremur cu o zi înainte, pentru a ajuta echipajele de salvare. La scurt timp după impact, aeronava civilă s-a umplut de fum. 

Avionul Japan Airlines făcea o cursă locală Hokkaido - Tokyo, cu 367 de pasageri şi 12 membri ai echipajului la bord. Însoțitoarele de bord i-au evacuat pe toți într-un minut și jumătate. Doi bebeluși au ieșit primii, cu părinții lor. Numai 17 oameni au fost răniți ușor. 

„A fost un iad. Ne-am aruncat pe jos. Apoi s-au deschis ușile de urgență și ne-am aruncat asupra lor”, pasager.
„Şi personalul, mai ales personalul de cabine, este instruit în acest sens. Deci și-au făcut datoria, ei nu se considera, sunt japonezi, ei consideră că au făcut ceea ce trebuiau să facă, însă nu pot decât, ca om de aviație să-i felicit și să mă închin lor”, a explicat Sorin Stoicescu, expert în aviație, pentru Observator. 

După ce ultimul om a fugit din avion, aeronava a fost cuprinsă de flăcări. 100 de mașini de pompieri au luptat ore la rândul cu flăcările. Focul a distrus complet aparatul de zbor. 

Ancheta care a început va stabili de ce a intrat garda de coastă pe pista unde primise aprobare de aterizare avionul cu aproape 400 de pasageri. De menționat este că aeronava de salvare nu avea sisteme anti-coliziune. 

„Erau militari, s-ar putea să nu fi fost familiarizați cu aceste situații, probabil noi vorbim într-un cadru ipotetic. S-ar putea ca acel avion să fi efectuat un zbor la cerere, umanitar în zona respectivă, să nu fi fost comandantul familiarziat cu aeroportul respectiv, cu suprafața de mișcare și de aceea s-a produs acest incident care de 10 ani e reglementat în toată lumea, se numește incursiune neautorizată”, a mai spus Sorin Stoicescu, expert în aviație. 


Citeste si