Externe

Ambasada Suediei la Bagdad, luată cu asalt și incendiată din cauza arderii Coranului. „O încălcare gravă a Convenției de la Viena”

schedule 20 iul. 2023, 08:58

Ambasada Suediei la Bagdad, luată cu asalt și incendiată din cauza arderii Coranului. „O încălcare gravă a Convenției de la Viena”
Foto: Captura AFP News Agency

Sute de protestatari au luat cu asalt Ambasada Suediei din centrul Bagdadului, în dimineața de joi. Au escaladat zidurile și au dat foc instituției, în semn de protest față de arderea unui Coran în Suedia, un eveniment autorizat să aibă loc joi, la Stockholm, în fața ambasadei irakiene. 

Protestatarii au luat cu asalt și au incendiat Ambasada Suediei la Bagdad din cauza arderii Coranului

Toți angajații ambasadei din Bagdad sunt în siguranță, a transmis într-un comunicat biroul de presă al Ministerului suedez de Externe, care a condamnat atacul și a subliniat importanța ca autoritățile irakiene să protejeze misiunile diplomatice. 

Demonstrația a fost convocată de susținătorii clericului șiit Muqtada Sadr pentru a protesta faţă de o a doua ardere planificată a Coranului în Suedia care are loc în ultimele săptămâni.

Agenția suedeză de știri TT a relatat, miercuri, că poliția suedeză a aprobat o cerere pentru o demonstrație publică, joi, în fața ambasadei irakiene din Stolckholm. 

În document se arată că solicitantul vrea să ardă Coranul și steagul irakian. Două persoane urmau să ia parte la demonstrație, conform TT, care completează că una dintre ele este aceeași persoană care a dat foc unui Coran în fața unei moschei din Stolckholm în luna iunie. 

Mai multe înregistrări video publicate pe grupul Telegram One Bagdad au arătat oameni care s-au adunat în jurul ambasadei, la ora 1.00. Ei au scandat sloganuri pro-Sadr și pro-Coran și au luat cu asalt complexul ambasadei o oră mai târziu. 

Ulterior, în alte filmulețe, se vede fumul care se ridică dintr-o clădire din complex și manifestanți care stăteau pe acoperișul acesteia. 

Totodată, Ministerul irakian a condamnat incidentul și a declarat, într-un comunicat, că guvernul irakian a instituit forțele de securitate să desfășoare o anchetă rapidă, pentru a identifica autorii și pentru a-i trage la răspundere. 

Reacția Ministerului suedez de Externe

„Suntem la curent cu situaţia. Personalul ambasadei noastre (în Irak) este în siguranţă, iar ministerul este în contact regulat cu acesta”, a precizat ministerul într-un e-mail în urma incidentelor de la Bagdad.
„Autorităţile irakiene sunt responsabile pentru protejarea misiunilor diplomatice şi a personalului acestora”, a adăugat ministerul, care a subliniat că atacurile împotriva ambasadelor şi diplomaţilor „constituie o încălcare gravă a Convenţiei de la Viena”.

SUA a condamnat incidentul 

Guvernele mai multor ţări musulmane, printre care Irak, Turcia, Emiratele Arabe Unite, Iordania şi Maroc, au protestat faţă de acţiunea de ardere a Coranului, iar Irakul a solicitat extrădarea bărbatului pentru a fi judecat în ţară.

Statele Unite au condamnat, de asemenea, incidentul, dar au adăugat că autorizarea protestului de către Suedia a fost dată în virtutea principiului libertăţii de exprimare şi nu constituie o aprobare a acţiunii, notează Reuters.

SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 9 voturi
Nu: 19 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

28 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.9756 RON
-0.00030
USD
USD: 4.6134 RON
0.02300
GBP
GBP: 5.7832 RON
0.00510
HUF
HUF: 1.2824 RON
-0.00140
BGN
BGN: 2.544 RON
-0.00020
CHF
CHF: 5.0909 RON
0.00650
Convertor valutar

Rezultat: ---