Protestatarii au luat cu asalt și au incendiat Ambasada Suediei la Bagdad din cauza arderii Coranului
Toți angajații ambasadei din Bagdad sunt în siguranță, a transmis într-un comunicat biroul de presă al Ministerului suedez de Externe, care a condamnat atacul și a subliniat importanța ca autoritățile irakiene să protejeze misiunile diplomatice.
Demonstrația a fost convocată de susținătorii clericului șiit Muqtada Sadr pentru a protesta faţă de o a doua ardere planificată a Coranului în Suedia care are loc în ultimele săptămâni.
Agenția suedeză de știri TT a relatat, miercuri, că poliția suedeză a aprobat o cerere pentru o demonstrație publică, joi, în fața ambasadei irakiene din Stolckholm.
În document se arată că solicitantul vrea să ardă Coranul și steagul irakian. Două persoane urmau să ia parte la demonstrație, conform TT, care completează că una dintre ele este aceeași persoană care a dat foc unui Coran în fața unei moschei din Stolckholm în luna iunie.
Citește și:
SUA a aplicat restricții pentru persoanele care dețin pașapoarte maghiare. Care este motivul
Premierul Ciucă efectuează o vizită oficială în Suedia. Cu cine se va întâlni oficialul din România
Mai multe înregistrări video publicate pe grupul Telegram One Bagdad au arătat oameni care s-au adunat în jurul ambasadei, la ora 1.00. Ei au scandat sloganuri pro-Sadr și pro-Coran și au luat cu asalt complexul ambasadei o oră mai târziu.
Ulterior, în alte filmulețe, se vede fumul care se ridică dintr-o clădire din complex și manifestanți care stăteau pe acoperișul acesteia.
Totodată, Ministerul irakian a condamnat incidentul și a declarat, într-un comunicat, că guvernul irakian a instituit forțele de securitate să desfășoare o anchetă rapidă, pentru a identifica autorii și pentru a-i trage la răspundere.
Reacția Ministerului suedez de Externe
„Suntem la curent cu situaţia. Personalul ambasadei noastre (în Irak) este în siguranţă, iar ministerul este în contact regulat cu acesta”, a precizat ministerul într-un e-mail în urma incidentelor de la Bagdad.
„Autorităţile irakiene sunt responsabile pentru protejarea misiunilor diplomatice şi a personalului acestora”, a adăugat ministerul, care a subliniat că atacurile împotriva ambasadelor şi diplomaţilor „constituie o încălcare gravă a Convenţiei de la Viena”.
SUA a condamnat incidentul
Guvernele mai multor ţări musulmane, printre care Irak, Turcia, Emiratele Arabe Unite, Iordania şi Maroc, au protestat faţă de acţiunea de ardere a Coranului, iar Irakul a solicitat extrădarea bărbatului pentru a fi judecat în ţară.
Citește și:
Ungaria îşi mută ambasada din Israel de la Tel Aviv la Ierusalim
Confruntare armată la Ambasada SUA, Liban: Sirian rănit și capturat
Statele Unite au condamnat, de asemenea, incidentul, dar au adăugat că autorizarea protestului de către Suedia a fost dată în virtutea principiului libertăţii de exprimare şi nu constituie o aprobare a acţiunii, notează Reuters.