Economic

Afacerea care a explodat în România. Industria se ridică la 600 de milioane de euro

schedule 27 iul. 2023, 08:14

Afacerea care a explodat în România. Industria se ridică la 600 de milioane de euro
Foto: Captura bTravel

Un anumit tip de afacere a explodat în România, în ultimii ani. Industria se ridică la 600 de milioane de euro. O treime din această sumă este generată doar de București, unde prețurile sunt mai mari, dar și calitatea alta, ar spune unii. 

Rutina transformată în afacere de succes

Piaţa de cafea out of home din România a explodat, arată studiul „Consumul de cafea out-of-home în România”, realizat de Hospitality Culture Institute, care analizează comportamentul de consum de cafea în 10 centre urbane din România, București, Ploiești, Brașov, Timișoara, Oradea, Cluj, Iași, Constanța, Craiova și Galați. 

Conform datelor Hospitality Culture Institute, 9 din 10 respondenţi consumă cafea acasă, iar 5 din 10 respondenţi beau mai multe cafele pe zi. În rândul acestora, media de consum se ridică la 2,7 ceşti de cafea pe zi. 

Prețul mediu al unei cafele în București ajunge la 10,5 lei

În București, prețul mediu plătit pentru o ceașcă de cafea se ridică la 10,5 lei, mai mult decât în celelalte orașe analizate, unde costul mediu este de 94 lei. 

Studiul mai arată că doar 49% dintre respondenții din București cunosc termenul „cafea de specialitate”. În celelalte județe analizate, media este de 47%. 

„România este încă departe de consumul mediu al cafelei la nivel european, dar lucrurile evoluează într-o direcţie pozitivă. Marii jucători din zona de sitting şi to go au 'normalizat' din ce în ce mai mult consumul de cafea în afara casei, iar cafenelele de specialitate reprezintă adevărate puncte de coagulare a comunităţilor, deşi rămân în continuare o nişă atunci când le raportăm la economia întregii industrii.
Semne bune vin şi dinspre zona de investiţii, marile fonduri internaţionale manifestându-şi din ce în ce mai mult interesul pentru această zonă. În traducere liberă, asta înseamnă că ne putem aştepta ca efervescenţa să continue în această piaţă şi în anii următori, atât în ceea ce priveşte cafeaua de masă, cât şi cafeaua de specialitate”, a declarat Florin Maxim, fondator Hospitality Culture Institute.

47% dintre bucureșteni și-au cumpărat ultima cafea dintr-o cafenea

Potrivit studiului, 47% dintre bucureșteni și-au cumpărat ultima cafea dintr-o cafenea. Pe locurile doi și trei sunt benzinăriile și automatele de cafea, ambele cu procentul de 20% dintre răspunsuri.

În cazul celorlalte orașe analizate, 36% dintre respondenți și-au achiziționat cafeaua dintr-o cafenea, 25% dintre respondenți au cumpărat-o din benzinărie și 21% dintr-un automat de cafea.

Studiul a fost realizat de Exact Business Solutions, la comanda Hospitality Culture Institute. Datele cantitative au fost culese prin metoda CATI (Computer Assisted Telephone Interviewing) pe un eşantion de peste 800 de respondenţi.

SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 7 voturi
Nu: 19 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

26 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.9758 RON
0.00070
USD
USD: 4.6438 RON
-0.00650
GBP
GBP: 5.82 RON
-0.01820
HUF
HUF: 1.269 RON
-0.00280
BGN
BGN: 2.5441 RON
0.00030
CHF
CHF: 5.0948 RON
-0.01160
Convertor valutar

Rezultat: ---