Un raport recent al Comitetului Internațional pentru Controlul Narcoticelor (INCB) a dezvăluit că în anul 2021, țările Uniunii Europene au interceptat o cantitate record de cocaină, totalizând 303 tone. Din această cantitate, 75% a fost confiscată în doar trei țări: Belgia, Olanda și Spania. Raportul INCB, publicat la Viena, indică faptul că Belgia a capturat 96 de tone, Olanda 72 de tone, iar Spania 49 de tone de cocaină.
Portul Anvers din Belgia, al doilea ca mărime din Europa, a înregistrat o creștere semnificativă a cantității de cocaină interceptată, de la 91 de tone în 2021 la 110 tone în 2022. Raportul subliniază, de asemenea, o tendință de utilizare a porturilor mai mici din Europa pentru traficul de cocaină. În Marea Britanie, capturile de cocaină au crescut cu 68% într-un an, atingând un record de peste 18.700 de kilograme între martie 2021 și martie 2022.
Citește și:
Captura record de cocaina si arestari internationale
Capturi record de țigări ilegale în trimestrul I din 2024
Pedeapsă record în România. Constantin Zapan, condamnat definitiv la 35 de ani de închisoare
INCB a remarcat implicarea grupărilor infracționale din Balcani în traficul de droguri către Europa, începând din 2012, ceea ce a intensificat concurența și a dus la o creștere a purității drogului și la scăderea prețurilor, rezultând într-o creștere a consumului. Raportul mondial al ONU privind drogurile din iunie 2023 a arătat că producția de cocaină a atins maxime istorice, cu peste 2.300 de tone de clorhidrat de cocaină produse în 2021, mai mult de dublu față de cantitatea înregistrată cu șapte ani în urmă.
ONU a atras atenția asupra efectelor negative ale producției de cocaină, inclusiv impactul asupra mediului, corupția și violența.