Islanda a devenit gazda celei mai mari instalații de captare a dioxidului de carbon din atmosferă, denumită "Mammoth". Proiectul, operat de compania elvețiană Climeworks, a început să funcționeze și are capacitatea de a transforma dioxidul de carbon în piatră. Această tehnologie, cunoscută sub numele de "direct air capture" (DAC), folosește substanțe chimice pentru a curăța aerul de carbon, care ulterior este introdus în subteran unde se petrifică natural.
Instalația "Mammoth" este de zece ori mai mare decât prima instalație de acest tip, "Orca", inaugurată tot în Islanda în 2021. Climeworks colaborează cu firma islandeză Carbfix pentru a realiza procesul de sechestrare a carbonului, iar întreaga operațiune este alimentată cu energie geotermală curată, abundentă în Islanda.
Citește și:
SOLIDAR cu drepturile celor vulnerabili!
Cu toate acestea, tehnologiile de eliminare a carbonului, inclusiv DAC, sunt subiect de controversă, fiind criticate pentru costurile ridicate și eficiența încă nedemonstrată la scară largă. Climeworks a început construcția "Mammoth" în iunie 2022 și, la capacitate maximă, instalația va putea capta 36.000 de tone de carbon pe an, echivalentul a 7.800 de mașini pe benzină scoase de pe drumuri timp de un an.
În ciuda provocărilor, Climeworks are planuri ambițioase de a elimina 1 milion de tone de dioxid de carbon din aer până în 2030 și până la 1 miliard de tone în 2050. Compania explorează posibilitatea de a construi instalații DAC și în alte locații, precum Kenya și SUA.