Social Externe

MAE a emis o atenționare de călătorie în Bulgaria. Două tuneluri importante se închid până în iulie 2024

schedule 10 nov. 2023, 13:44

MAE a emis o atenționare de călătorie în Bulgaria. Două tuneluri importante se închid până în iulie 2024
iwciagr / Shutterstock

MAE a emis o atenționare de călătorie pentru Bulgaria. În perioada noiembrie 2023-iulie 2024, circulația rutieră prin tunelurile Topli Dol și Praveshki Hanove va fi oprită pentru lucrări de reparație capitală și modernizare a acestora.

Două tuneluri importante din Bulgaria se închid circulației rutiere

Ministerul Afacerilor Externe a emis o atenționare de călătorie în Bulgaria. Astfel, toți cetățenii români care se află, tranzitează sau intenționează să călătorească în Bulgaria pe ruta Sofia - Ruse sunt informați că în perioada noiembrie 2023 - iulie 2024, circulația rutieră prin tunelurile Topli Dol și Praveshki Hanove va fi oprită pentru lucrări de reparație capitală și de modernizare a acestora.

Potrivit unui comunicat de presă, cele două tuneluri se află pe tronsonul rutier al autostrăzii Hemus, între km 39 și km 54, segment rutier important al rutei Sofia-Ruse. Totodată, circulația rutieră va fi deviată și se va avea loc, pe ambele sensuri, prin tunelurile de pe direcția opusă, dinspre Ruse către Sofia, însă se va impune limita de viteză de până la 50 km/h.

„Astfel, există premise să se formeze aglomerări însemnate de autovehicule, să fie înregistrați timpi măriți de așteptare în cadrul coloanelor de mașini și/sau să fie impuse alte trasee rutiere ocolitoare de către autoritățile bulgare competente. Șoferilor români li se recomandă să conducă preventiv, să respecte regimul de viteză aplicat tronsoanelor rutiere menționate – de până la 50km/h, să respecte în mod strict semnalizarea rutieră montată și indicațiile/semnalele autorităților de control aflate la fața locului și să își aleagă cu atenție itinerariul rutier corespunzător în momentul achiziționării taxelor de drum - TOLL. Aceștia trebuie să se informeze corect, să achiziționeze din timp vinietele electronice și să achite taxele de drum tip TOLL pentru folosirea infrastructurii rutiere publice din Bulgaria, în conformitate cu legislația în vigoare”, se arată în comunicat.

Pentru alte informații suplimentare, acestea pot fi accesate astfel:

  • cu privire la starea actuală a drumurilor - pe aplicația gratuită LIMA www.lima.api.bg, de pe pagina de internet a Agenției ”Infrastructura Rutieră” – www.api.bg și la numărul de telefon 070013020, accesibil în regim non-stop;
  • cu privire la e-vigneta și sistemul e-TOLL - pe site-ul www.bgtoll.bg; cu privire la situația circulației prin punctele de trecere a frontierei bulgare - pe site-ul www.mvr.bg;
  • cu privire la situația zborurilor pe aeroportul din Sofia – www.sofia-airport.eu;
  • cu privire la starea vremii - pe site-ul www.weather.bg;
  • cu privire la regimul vamal, la intrarea în Bulgaria dinspre Turcia, pe site-ul www.mae.ro/travel-conditions/3677 (Condiții de călătorie în Bulgaria, titlul Reglementări vamale) și pe site-ul Agenției ”Vămi” din Bulgaria - www.customs.bg .

Cetățenii români pot solicita asistenţă consulară la numerele de telefon ale Ambasadei României la Sofia: +35929712858 şi +35929733510, apelurile fiind redirecționate către Centrul de Contact și Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center în regim de permanență. De asemenea, cetăţenii români care se confruntă cu o situaţie dificilă, specială, cu caracter de urgenţă au la dispoziţie telefonul de permanență al misiunii diplomatice a României în Republica Bulgaria: +359879440758.

Ministerul Afacerilor Externe recomandă consultarea paginilor web http://sofia.mae.rohttps://ec.europa.eu/consularprotection/content/travel-advice_rowww.meteoalarm.orgwww.mae.ro și reamintește faptul că cetățenii români care călătoresc în străinătate au la dispoziție aplicația “Călătorește în siguranță” (http://www.mae.ro/app_cs), care oferă informații și sfaturi de călătorie.

SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 13 voturi
Nu: 21 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

34 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.9737 RON
0.00120
USD
USD: 4.5689 RON
0.01840
GBP
GBP: 5.9158 RON
-0.01050
HUF
HUF: 1.2665 RON
-0.00390
BGN
BGN: 2.543 RON
0.00060
CHF
CHF: 5.0989 RON
0.00700
Convertor valutar

Rezultat: ---