Locale

Coduri portocaliu și galben de inundații în România, Ministerul Mediului convoacă Comitetul pentru Situații de Urgență

schedule 02 iul. 2024, 16:03

Coduri portocaliu și galben de inundații în România, Ministerul Mediului convoacă Comitetul pentru Situații de Urgență
Volodymyr Baleha/Shutterstock
România: Cod portocaliu și galben de inundații în multe județe, cu risc de viituri și scurgeri pe versanți.

Autoritățile din România au emis avertizări de cod portocaliu și galben de inundații pentru mai multe județe ale țării, valabile până miercuri. Codul portocaliu, care semnalează un risc sporit de inundații, este în vigoare pentru râuri din județele Maramureș, Bistrița Năsăud, Harghita, Mureș, Alba, Brașov, Sibiu, Vâlcea, Suceava, Neamț, Botoșani și Iași. Pe de altă parte, codul galben, indicând un risc moderat de inundații, afectează râuri din 8 județe, inclusiv Maramureș și Transilvania.

Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor (INHGA) a avertizat despre posibile scurgeri importante pe versanți, torenți și pâraie, precum și despre viituri rapide pe râurile mici, care pot duce la inundații locale severe. Bazinele hidrografice vizate includ Tisa, Vișeu, Iza, Tur, Someș, Crasna, Barcău, Crișul Repede, Crișul Negru, Crișul Alb, Mureș, Bega, Timiș, Bârzava, Moravița, Caraș, Nera, Cerna, Dunăre, Jiu, Olt, Argeș, Ialomița, Siret și Prut.

În contextul acestor avertizări, ministrul Mediului, Mircea Fechet, a convocat Comitetul pentru Situații de Urgență al Ministerului Mediului pentru a se asigura că sunt luate cele mai bune decizii în fața situației hidro-meteorologice dificile. Ministerul a făcut apel la populație să respecte indicațiile autorităților și să evite activitățile în apropierea cursurilor de apă aflate sub avertizare.

Administrația Națională de Meteorologie a emis, de asemenea, un cod galben de caniculă pentru Muntenia, Moldova și sud-vestul Dobrogei, unde se așteaptă temperaturi ridicate și disconfort termic până miercuri.

SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 13 voturi
Nu: 21 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

34 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.9772 RON
-0.00010
USD
USD: 4.6089 RON
0.01750
GBP
GBP: 5.877 RON
-0.00190
HUF
HUF: 1.2647 RON
-0.00510
BGN
BGN: 2.5448 RON
-0.00010
CHF
CHF: 5.1179 RON
0.00490
Convertor valutar

Rezultat: ---