Zile libere 2023. Sărbători legale în România: câte sunt și când pică fiecare
În anul 2023, românii vor avea 15 zile libere legale, din care 12 pică în timpul săptămânii, iar celelalte trei sărbători legale vor fi în weekend, cum ar fi Paștele, Rusaliile sau Anul Nou. potrivit Codului Muncii. Suplimentar, Guvernul a hotărât ca și zilele de 23 ianuarie, 2 iunie și 14 august să fie libere în 2023, pentru a face punte între weekend și zilele libere legale. Află câte sărbători legale sunt în România și când pică fiecare.
Zile libere 2023: Sărbători legale în România
Calendarul de zile libere 2023 ne arată că vom avea 15 zile libere de la stat, dintre care doar 3 pică în weekend, față de 6 câte erau, în 2022. Este mai bine și față de 2021, an în care 8 din cele 15 zile libere au picat în weekend.
În anul 2023, salariații din sectorul public vor avea noi zile libere, anume 23 ianuarie, 2 iunie și 14 august. Măsura, explicată de Guvern, a fost luată întrucât acestea se situează între zilele nelucrătoare de sărbătoare legală și perioadele de repaus săptămânal, conform legii.
Aceste date fac o punte între Ziua Unirii Principatelor (24 ianuarie), Ziua Copilului (1 iunie) și Sfânta Maria (15 august) și weekenduri. Așadar, bugetarii vor avea parte de trei minivacanțe a câte 4 zile libere fiecare, în perioada 21 - 24 ianuarie 2023, 1 - 4 iunie 2023 și 12 - 15 august 2023.
Citește și:
> Parlamentarii se plâng de liberele din mediul privat
> Nopți albe pe litoral. Cum se distrează românii în Mamaia sau în Vama Veche
> Când se încălzește apa mării. Turiștii vor să petreacă vacanța de Sfânta Maria pe litoral
Ce zile libere sunt în 2023
- 1 ianuarie și 2 ianuarie - Anul Nou (duminică și luni)
- 24 ianuarie - Ziua Unirii Principatelor Române (marți)
- 14 aprilie - Vinerea Mare
- 16-17 aprilie - Paște ortodox 2023 (duminică și luni)
- 1 mai - Ziua Muncii (luni)
- 1 iunie - Ziua Copilului (joi)
- 4 iunie și 5 iunie - Rusalii și a doua zi de Rusalii (duminică și luni)
- 15 august - Adormirea Maicii Domnului (marți)
- 30 noiembrie - Sfântul Andrei (joi)
- 1 decembrie - Ziua Națională a României (vineri)
- 25 și 26 decembrie - Crăciunul (luni și marți)
Totodată, conform Codului Muncii, românii mai pot beneficia de două zile pentru fiecare dintre cele 2 sărbători religioase anuale, declarate astfel de cultele religioase legale, altele decât cele creștine, pentru persoanele care aparțin de acestea.
Potrivit prevederilor legale în vigoare, angajații care sunt nevoiți să lucreze în zilele considerate libere, vor primi bani în plus la salariu, adică ziua lucrată va fi plătită dublu.
Citește și:
> Când pică următoarea minivacanță din 2023. Bugetarii vor mai avea 4 zile libere legate
> Mai multe zile libere pentru români în acest an
> Sfântul Andrei - tradiții, obiceiuri și superstiții. De ce este important pentru români
Alte zile libere plătite
Potrivit legii, salariații români au dreptul la zile de concediu de odihnă plătite, a căror durată minimă este de 20 de zile lucrătoare. Durata concediului de odihnă este stabilită în contractul individual de muncă.
Totodată, legea arată că, în afara zilelor de concediu de odihnă anual, angajații români au dreptul la zile libere plătite, în cazul unor evenimente familiale speciale, anume:
- casatoria - 5 zile
- nașterea sau căsătoria unui copil - 3 zile
- decesul soțului sau unei rude până la graul al II-lea inclusiv - 3 zile
România, mai multe zile libere legale decât alte țări europene, în 2022
Dacă salariații români beneficiază de 15 zile libere legale, alți europeni, cum ar fi spaniolii, au fost 8 astfel de zile, cel puțin în 2022.
Britanicii au tot 8, în timp ce francezii au 11, însă nu toate acestea sunt zile nelucrătoare, cu excepția zilei de 1 mai, când nu lucrează nimeni, în afară de angajații din sectoarele esențiale, de exemplu sănătate, transport public sau domeniul energiei. Mai mult, statul german acordă cetățenilor săi 9 zile libere de sărbători, iar landurile pot stabili zile în plus.
Alexandra Chivu
Redactor-șef
Am absolvit Facultatea de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion și am o experiență în presă de peste 6 ani. Ca jurnalist, am lucrat în publicații precum Ciao.ro, Fanatik.ro și Playtech.ro, la care se adaugă și un internship la DigiFM. De-a lungul carierei jurnalistice, am scris în diferite domenii ca sănătate, politic, sport, horoscop, social, meteo, lifestyle, turism și monden. Pe lângă redactat, m-am ocupat și de paginile de Facebook ale mai multor ONG-uri.