Tradiții și obiceiuri de Sfântul Vasile cel Mare. Ce trebuie să faci pentru a avea un an norocos și îmbelșugat
Anul 2024 a început cu sărbătoarea Sfântului Vasile cel Mare. Aceasta este unul dintre cei mai importanți părinți ai Bisericii Ortodoxe şi unul dintre cei mai mari teologi creştini, fiind considerat „păzitor de duhuri rele”.
Tradiții și obiceiuri de Sfântul Vasile
Fiecare an nou începe cu Sfântul Vasile cel Mare, un sfânt respectat și iubit de românii creștini. Pentru această zi există o sumedenie de obiceiuri şi superstiţii, pe care românii încă le mai respectă. Sfântul Vasile este apărătorul creştinilor, "păzitor de duhurile rele”, astfel că prima zi a anului începe ca o binecuvântare pentru români.
Se spune că de Sfântul Vasile cel Mare e bine să verşi vin pe masă, să spargi un pahar alb, să răstorni cutia de chibrituri sau să dai de pomană unui om sărac, pentru că astfel vei avea noroc tot anul. În ziua Sfântului Vasile, după ce te speli pe faţă, trebuie să te ştergi cu un prosop în care pui un ban de aur sau de argint pentru a fi curat şi sănătos tot anul.
Cei care vor dormi de Sfântul Vasile, vor fi leneşi tot anul. Tradiția mai spune că dacă prima persoană care intră în casă de 1 ianuarie este bărbat, atunci va fi un an norocos. Tot pentru a avea un an plin de noroc și de bani, orice familie trebuie să fiarbă în prima zi din an un cap de porc.
Citește și:
> Tradiții și obiceiuri în Ajunul Crăciunului. Ce e bine să faci astăzi ca să îți meargă bine
> Sfântul Andrei - tradiții, obiceiuri și superstiții. De ce este important pentru români
> Sfântul Petru și Pavel. Tradiții și obiceiuri în această zi
Pentru a-ți merge bine în noul an, fiecare om trebuie să ia în mână unealta cu care lucrează în timpul anului şi s-o mânuiască de trei ori, pentru a avea un an rodnic pe plan profesional. De Sfântul Vasile e bine să bei mult vin, pentru că atât cât vom bea, tot aşa vom avea şi sânge în obraji.
Tot de Sfântul Vasile există și superstiții legate de vreme. Se spune că așa cum va fi ziua de Anul Nou, aşa va fi tot anul: dacă ninge, va fi un an îmbelşugat, iar dacă e senin, oamenii vor fi sănătoşi tot restul anului. Un alt obicei spune că de Sfântul Vasile se înnoiesc toate, de aceea oamenii pot începe o nouă etapă în viața lor, plină ce bunătate, iertare și acceptare.
În noaptea de 31 decembrie spre 1 ianuarie, copiii umblă cu sorcova din casă în casă. „Semănatul”, „Pluguşorul”, „Plugul cel Mare” sau „Vasilica” sunt alte tradiții cu care cetele de copii umblă și urează în prima zi din an.
Citește și:
> Sfântul Nicolae 2023. Tradiții și obiceiuri de Moș Nicolae, considerat ocrotitorul familiei
> Sfântul Dumitru. Tradiții, obiceiuri și superstiții în această zi
> Tradiții și obiceiuri în Vinerea Paștilor sau Vinerea Seacă, ziua morții și îngropării Domnului
Tradiția spune că Sfântul Vasile s-ar fi rugat la Dumnezeu să îi dea o zi, și astfel i s-a dat prima zi din an. Fericit, Sfântul Vasile a legat o crenguţă de busuioc la toarta unui clopoţel şi i-a urat lui Dumnezeu lucruri bune. De aici ar fi pornit obiceiul de a ura de 1 ianuarie.
Valentina Podgorneac
Redactor
Valentina Podgorneac este absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, iar de mai bine de trei ani activează în presa scrisă. A efectuat stagii de practică la agenția de presă RADOR și la Biroul de Comunicare al Ministerului Educației.