Speciale Special

Halloween 2023. Semnificație și obiceiuri pentru cea mai înfricoșătoare noapte din an. Cum s-au adaptat românii la această sărbătoare

schedule 30 oct. 2023, 11:30

Halloween 2023. Semnificație și obiceiuri pentru cea mai înfricoșătoare noapte din an. Cum s-au adaptat românii la această sărbătoare
Foto: Alexander Raths/Shutterstock

Sărbătoarea de Halloween are loc în noaptea de 31 octombrie, în țări din întreaga lume, în special în Statele Unite ale Americii, Canada şi Marea Britanie. Devenită în ultimii ani una dintre cele mai cunoscute sărbători, inclusiv în România, Halloween înseamnă costume înfricoșătoare, machiaje spectaculoase, dar și preparate și băuturi special pregătite în acest sens. Mai jos puteți afla care este semnificația sărbătorii, dar și ce obiceiuri există în seara de Halloween. 

Halloween, semnificație și obiceiuri

Halloween, una dintre cele mai vechi sărbători din lume de origine celtică, a fost preluată de popoarele din lumea occidentală şi nu numai. Se presupune că sărbătoarea își are originea în Irlanda, unde, în unele zone, evenimentul este marcat cu focuri aprinse ca pe vremea celților. 

Halloween-ul se celebrează în noaptea de 31 octombrie, precedând sărbătoarea creştină Ziua tuturor sfinţilor de pe 1 noiembrie. Din punct de vedere etimologic, „Halloween” este o abreviere pentru „All Hallows' Evening”.

Tradiția spune că, în noaptea de 31 octombrie spre 1 noiembrie, spiritele, rele și bune, traversează granița din lumea noastră și cea de dincolo. În pofida faptului că este o sărbătoare păgână, Halloween-ul a fost acceptat de biserica catolică și protestantă, pe motiv că, în aceste culte, ziua tuturor sfinților se sărbătorește la data de 1 noiembrie. 

Cum se sărbătorește Halloween-ul: obiceiuri și tradiții

De Halloween, copiii de îmbracă în diferite costume și colindă din casă în casă strigând „ne dați sau nu ne dați”, „trick or treat”, iar la schimb primesc dulciuri. Tradiția își are originea în Evul Mediu, când în ajunul sărbătorii tuturor sfinților cei săraci mergeau din casă în casă pentru a primi mâncare. 

Petrecerile de Halloween au scopul de a aduna toți prietenii într-un singur loc, pentru a se bucura de rețele cu dovleac și alte roade ale toamnei. Tradiția spune că în data de 31 octombrie trebuie să ai dovleac sculptat așezat la geam pentru a ține la distanță spiritele rele. Dar nu doar dovlecii sunt în centrul atenției, ci și cele mai trăznite decorațiuni specifice sărbătorii. Casa și grădina trebuie să fie într-un decor din pânze de păianjen, fantome, lumânări etc.

Cum se celebrează Halloween-ul în România. Sfântul Andrei, un Halloween autentic românesc

Halloween-ul a devenit, în ultimii ani, o sărbătoare cunoscută în toată lumea, pe care o celebrează chiar și românii. Totuși, evenimentul a început să capete influențe diverse în funcție de cultură, dar și de dorința fiecăruia.

La noi, în schimb, există și sărbătoarea Sfântului Andrei, care poate fi considerată un Halloween autentic românesc. Se sărbătorește pe 29 noiembrie, când se practică o serie de ritualuri menite să țină la distanță strigoii și spiritele rele, creaturi și laitmotivuri care se întâlnesc și în Halloween-ul american.

Noaptea din Ajunul Sfântului Andrei este considerată noaptea în care spiritele morților se întorc printre cei vii, sub formă de strigoi, ademenindu-i să iasă din case. 

SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 7 voturi
Nu: 19 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

26 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.9765 RON
-0.00020
USD
USD: 4.6373 RON
0.00130
GBP
GBP: 5.8018 RON
0.00490
HUF
HUF: 1.2662 RON
0.00090
BGN
BGN: 2.5444 RON
CHF
CHF: 5.0832 RON
0.00110
Convertor valutar

Rezultat: ---