Sondaj alegeri prezidențiale 2024: Mircea Geoană, favorit. Pe ce loc se clasează Ciucă, Ciolacu, Simion sau Șoșoacă
România se pregătește pentru alegeri prezidențiale în 2024, iar cel mai recent sondaj INSCOP arată că Mircea Geoană, actual secretar general adjunct al NATO, este favorit. Din postura de candidat independent, el are un sfert din intențiile de vot. Oficialul este urmat în ordine de Marcel Ciolacu, George Simion, Nicolae Ciucă, Diana Șoșoacă, Cătălin Drulă, Dacian Cioloș și Kelemen Hunor.
Alegeri prezidenţiale 2024. Sondaj INSCOP: Mircea Geoană pe primul loc
Sondajul, realizat de INSCOP la solicitarea publicației News.ro, indică faptul că 57,2% dintre cei chestionaţi declară că în mod sigur vor merge la vot. Acesta include și întrebări referitoare la variante pentru turul al II-lea al scrutinului prezidențial, liderul AUR, George Simion, fiind învins într-un scrutin în care contracandidați ar fi Mircea Geoană, Marcel Ciolacu sau Nicolae Ciucă.
O altă variantă este cea a unui tur II cu Emil Boc, care l-ar învinge la un scor strâns pe Marcel Ciolacu, dar ar fi depășit într-o cursă cu Mircea Geoană.
„Concluziile principale pe care le putem observa din aceste date sunt: preferinţa în premieră pentru un candidat independent care modifică semnificativ performanţa celorlalţi candidaţi susţinuţi de un partid”, subliniază directorul general al INSCOP Research, Remus Ştefureac.
La întrebarea „Dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri prezidenţiale, cât de sigur sunteţi că aţi merge să votaţi? (% total eşantion)”, 16,9% au răspuns „sigur, nu”, iar 57,2% au răspuns „sigur, da”.
Citește și:
> Ce se află în spatele planului PSD-PNL de comasare a alegerilor locale și parlamentare din 2024
> Klaus Iohannis, despre scenariul privind rocada prezidențială: „Funcția nu se joacă la masa verde”
Cât despre opțiunile pentru alegerile prezideniale, cele mai multe merg către Mircea Geoană, atât în cazul respondenților care își exprimă preferința pentru candidații din listă, cât și în cazul celor care își exprimă preferința pentru candidații din listă și declară că merg sigur la vot. În prima situație, candidatul independent Mircea Geoană ar fi votat de 25,3%, iar în cea de a doua, de 24,6%.
Foto: News.ro / INSCOP
Mircea Geoană este urmat, în ordine, de Marcel Ciolacu, George Simion, Nicolae Ciucă, Diana Şoşoacă, Cătălin Drulă, Dacian Cioloş, Kelemen Hunor. Sondajul a evaluat şi cinci variante pentru turul ll al alegerilor prezidenţiale, întrebarea adresată fiind.
„Dacă în turul II al alegerilor prezidenţiale din 2024 ar ajunge următorii, Dvs. pe care dintre ei l-aţi vota? (% dintre cei care au exprimat o optiune de vot)”.
Trei dintre variante iau în calcul un tur ll în care liderul AUR George Simion i-ar avea drept contracandidaţi pe Mircea Geoană sau Marcel Ciolacu, fie pe Nicolae Ciucă.
În cazul în care în turul ll ar ajunge Mircea Geoană şi George Simion, scorul ar fi în favoarea actualului secretarul general adjunct al NATO, respectiv 63,5% - 36,5%, fiind de altfel şi candidatul cel mai bine plasat în raport cu liderul AUR.
Finală prezidențială între Ciolacu și Simion? Cum ar arăta?
O „finală” a cursei alegerilor prezidențiale care i-ar avea ca protagoniști pe Marcel Ciolacu și George Simion ar avea scorul de 58,8% - 41,2%. Scorul cel mai strâns ar fi în cazul în care în turul al doilea funcția prezidențială ar fi disputată de Ciucă și Simion, scorul fiind 52,2% - 47,8%, în favoarea liderului PNL.
Alte două variante sunt cele ale unui tur II Emil Boc - Marcel Ciolacu, cu un rezultat în strâns în favoarea lui Boc - 50,4% - 49,6%. Sau Mircea Geoană și Emil Boc, de această dată câștigător fiind Mircea Geoană, cu 59,9% - 49,1%.
Citește și:
> Majoritatea românilor fideli partidelor în 2024, conform INSCOP
„Concluziile principale pe care le putem observa din aceste date sunt: preferinţa în premieră pentru un candidat independent care modifică semnificativ performanţa celorlalţi candidaţi susţinuţi de un partid, procentul de 70% pe care îl adună în primul tur candidaţii cu profil democratic-moderat, respectiv procentul de 30% pe care îl adună candidaţii cu profil radical.
De asemenea, configuraţia opţiunilor populaţiei pentru turul 1 lasă deschis orice scenariu de candidaţi care ar putea accede în turul 2 al alegerilor prezidenţiale. Este doar prima fotografie a unei confruntări electorale care va cunoaşte multe modificări pe parcus, va domina anul electoral 2024 şi va influenţa decisiv performanţa partidelor în celelate tipuri de alegeri de anul viitor (europarlamentare, locale şi parlamentare)”, a explicat directorul general al INSCOP Research, Remus Ştefureac.
Datele au fost culese în perioada 15 – 22 septembrie, prin metoda CATI (interviuri telefonice).
Alexandra Chivu
Redactor-șef
Am absolvit Facultatea de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion și am o experiență în presă de peste 6 ani. Ca jurnalist, am lucrat în publicații precum Ciao.ro, Fanatik.ro și Playtech.ro, la care se adaugă și un internship la DigiFM. De-a lungul carierei jurnalistice, am scris în diferite domenii ca sănătate, politic, sport, horoscop, social, meteo, lifestyle, turism și monden. Pe lângă redactat, m-am ocupat și de paginile de Facebook ale mai multor ONG-uri.