Sindicaliștii din Educație declară grevă generală pe 22 mai. Ce nemulțumiri au profesorii

16 mai 2023, 08:35
Foto: Federatia Sindicatelor din Educație „Spiru Haret”
Urmăriți-ne pe: Google news Copy Share

Sindicaliștii din Educație declară grevă generală pe 22 mai, fiind hotărâți să închidă sălile de clase și să iasă din nou în stradă pentru a-și cere drepturile. Cele trei mai Sindicate din învățământ vor susține azi o conferință în care vor prezenta condițiile în care se va desfășura greva. În urmă cu o săptămână, a avut loc cel mai amplu protest al angajaților din învățământ, la care au participat peste 14.000 de persoane. Ce nemulțumiri au aceștia? 

Sindicaliștii din Educație se pregătesc de grevă generală pe 22 mai

Salariații din învățământ din toate județele țării au participat pe 10 mai la marșul de protest organizat de Federația Sindicatelor Libere din Învățământ, Federația Sindicatelor din Educație „Spiru Haret” și Federația Națională SIndicală „Alma Mater”, în numele celor peste 350.000 de angajați ale căror drepturi și interese le reprezintă.

Protestul de săptămâna trecută și greva din data de 22 mai urmăresc să evidențieze problemele cu care se confruntă sistemul de învățământ românesc, mai ales angajații - personalul didactic, nedidactic și didactic auxiliar.

Revendicările sindicaliştilor din educaţie vizează: majorarea salariilor personalului din învăţământ, în conformitate cu importanţa socială a muncii prestate, plecând de la principiul salariul profesorului debutant să fie cel puţin egal cu salariul mediu brut pe economie, salarizarea întregului personal didactic de predare urmând să se realizeze în mod progresiv, în raport de funcţie, studii, vechime şi grad didactic; instituirea regulii indexării anuale a salariilor personalului plătit din fonduri publice, cu rata inflaţiei; plata orelor suplimentare efectuate de personalul didactic auxiliar şi nedidactic.

Totodată, dascălii mai cer acordarea sporurilor pentru condiții de muncă personalului din învățământ; acordarea drepturilor prevăzute în legislaţia în vigoare şi contractele colective de muncă aplicabile (decontarea navetei, plata indemnizaţiei de instalare, acordarea concediului de odihnă suplimentar, compensarea în bani a concediului de odihnă neefectuat etc.); creşterea anuală a investiţiilor în învăţământ, pentru îmbunătăţirea bazei materiale şi a infrastructurii; renunţarea la aplicaţia EduSal şi înlocuirea acesteia cu un program informatic de salarizare gestionat şi administrat de Ministerul Educaţiei.

Ministrul Educaţiei, despre greva generală anunțată de sindicate

Ministrul Educației, Ligia Deca, spunea, în aprilie, că are încredere că nu se va ajunge la grevă generală în învățământ, iar anul școlar se va termina cu bine, precizând că și cadrele didactice vor acest lucru și că este nevoie de găsirea de soluții.

„Eu am încredere că nu vom ajunge acolo şi că anul şcolar se va finaliza cu bine. Cred că asta îşi doresc şi reprezentanţii cadrelor didactice. Sigur că este nevoie să ne aşezăm la masă şi să găsim soluţii”, a spus Ligia Deca, întrebată în legătură cu greva profesorilor, relatează Agerpres.

Oficialul a adăugat că Ministerul Educaţiei susţine creşterile salariale. „În ceea ce priveşte ordonanţa de urgenţă la care sindicatele fac referire, la Ministerul Educaţiei deja lucrăm la o serie de observaţii pe care să le înaintăm Ministerului Finanţelor.

Aşa cum ştiţi, Ministerul Educaţiei susţine creşterile salariale şi susţine ca grila de salarizare să plece de la un nivel de debutant egal cu salariul mediu pe economie. Vom face tot ceea ce ţine de noi ca această necesitate în sistemul educaţional să fie reflectată şi în cadrul normativ”, a adăugat Ligia Deca.



Citeste si