Sancțiunile SUA împiedică expansiunea exporturilor de gaze naturale lichefiate ale Rusiei

03 apr. 2024, 07:41
https://pixabay.com/photos/the-flagpole-russia-state-flag-2877540/
Urmăriți-ne pe: Google news Copy Share
Rusia se confruntă cu dificultăți în a-și mări exporturile de GNL din cauza sancțiunilor SUA, afectând proiectul Arctic LNG 2.

Planurile Rusiei de a-și mări exporturile de gaze naturale lichefiate (GNL) se confruntă cu obstacole semnificative din cauza sancțiunilor impuse de Statele Unite. Proiectul Arctic LNG 2, care a început producția în decembrie, nu a reușit să exporte gaze din cauza restricțiilor SUA, ceea ce a dus la o reducere considerabilă a producției în luna februarie. Novatek PJSC, principalul acționar al proiectului situat în apropierea cercului polar, intenționa să înceapă livrările până la sfârșitul lunii martie, dar planurile au fost întârziate.

Sancțiunile impuse în noiembrie de SUA au avut ca efect nu doar întârzierea proiectului, dar și retragerea altor investitori, inclusiv TotalEnergies SE și Mitsui & Co, care au declarat forță majoră. În ciuda acestor provocări, Rusia își propune să-și tripleze exporturile de GNL până în 2030, un obiectiv care pare tot mai dificil de atins în contextul actual. În 2022, Rusia a exportat aproximativ 32 milioane de tone de GNL, o cantitate mică în comparație cu comerțul global total de 412 milioane de tone.

În paralel, președintele rus Vladimir Putin a instruit guvernul să asigure intrarea Rusiei în topul celor mai mari patru economii ale lumii, măsurate prin PIB la paritatea puterii de cumpărare, în decurs de un an. Printre obiectivele stabilite se numără creșterea valorii adăugate brute în industria prelucrătoare și reducerea ponderii importurilor în PIB. Totodată, guvernul rus este îndemnat să crească exporturile non-energetice și să reducă numărul regiunilor cu capacitate fiscală redusă.

Aceste ambiții economice sunt susținute de o posibilă reducere a ratelor de politică monetară de către Banca Rusiei, care ar putea stimula creșterea economică. Cu toate acestea, analiștii sunt sceptici cu privire la capacitatea industriei ruse de a produce suficiente bunuri comerciale pentru a susține o creștere semnificativă a exporturilor non-energetice.



Citeste si