Salariul minim va crește înainte de alegeri. Scenariile discutate de guvern, sindicate și patronate

13 dec. 2023, 11:28
Foto: Vlad Ispas/Shutterstock
Urmăriți-ne pe: Google news Copy Share

Salariul minim va crește de anul viitor, dar nu de la 1 ianuarie, cum s-a discutat inițial, ci înainte de alegerile din toamnă. Guvernul a propus ca în 2024 venitul minim brut să fie majorat cu 400 de lei, dar sindicatele au solicitat o sumă mai mare, acordată încă din primăvară.

Surse guvernamentale citate de Observator spun că Executivul a propus o mărire a salariului minim la 3.700 de lei brut de la 1 iulie 2024. Patronatele au propus o creştere etapizată: 3.500 lei brut de la 1 iulie şi 3.700 lei brut de la 1 ianuarie 2025. Sindicatele, în schimb, au propus ca salariul minim să ajungă la 3.800 lei brut de la 1 martie 2024.

Economiștii sunt de părere că majorarea salariului minim pune presiune pe mediul privat și este o măsură prin care statul încasează mai mulți bani la buget, din impozitul pe venit de 10%.

„De fiecare dată când se va mări salariul minim pe economie o să vedem mai mulţi oameni în această sferă a salariului minim pe economie”, Florin Jianu, președinte al Consiliului Național al Întreprinderilor Private Mici si Mijlocii din România. 

Sindicatele au propus Guvernului reducerea cu 5% a impozitului pe salariul minim.

„Asta ar duce un plus de 300 lei net pentru salariaţii care lucreză pe salariul minim pe economie. Noi nu acceptăm propunerea de la patronate 3.500 cu 3.700 pentru că nivelul de trai a scăzut foarte mult în România”, reprezentant al Confederației Meridian. 

Între timp, a apărut o altă problemă. Acum, 200 de lei din salariul minim sunt scutiți de taxe și impozite. Din 2024, această măsura ar urma să nu se mai aplice, dar în coaliție se discută în prezent despre prelungirea ei. Altminteri, românii angajați pe salariul minim ar putea să piardă 83 de lei din salariu în fiecare lună.

„S-a cerut prelungirea acestei măsuri (n.r. 200 lei neimpozabil) pentru că dacă nu s-ar face acest lucru cei cu minim pe economie de fapt ar pierde”, reprezentant al Confederației Meridian. 

Tot de la anul angajatorii vor fi obligați să mărească salariile românilor care timp de doi ani au fost plătiți cu venitul minim. Nu există însă un plafon, astfel că patronii pot face din lege ce vor ei. Mai clar, pot mări salariile și cu un leu, spun specialiștii. 

„Dacă măreşti cu 1 leu, nu mai eşti pe salariul minim pe economie, nu asta cred că ne dorim, nici sindicatele şi nici Guvernul.”

Guvernul vrea să strângă mai mulți bani la buget prin înăsprirea pedepselor pentru evazioniști

Guvernul speră să încaseze 10 miliarde de lei din combaterea evaziunii fiscale și înăsprirea pedepselor pentru evazioniști. Alte 16 miliarde de lei se vor aduna din măsurile fiscale. O parte vor intra în vigoare de la 1 ianuarie 2024, anume creșterea taxelor pentru sectorul bancar, companii multinaționale și IMM-uri din România. 

Legea Bugetului va fi adoptată de Guvern săptămâna aceasta, iar liderii coaliției își doresc să fie adoptată de Parlament săptămâna viitoare. Ministerul Finanțelor estimează un deficit bugetar în jur de 5% din PIB în anul următor. 



Citeste si