Românii încep să renunțe la carne. Ce ne recomandă specialiștii pentru a evita carențele nutriționale
Cea mai bună „legumă” nu mai e porcul, după cum spune vechea zicală românescă, deoarece tot mai mulți români renunță la carne complet. Doar în 2022, pe o singură aplicația de livrare, s-au înregistrat cu peste 50% mai multe comenzi la mâncare vegetariană. Iată ce ne recomandă specialiștii pentru a evita carențele nutriționale.
Din ce în ce mai mulți români încep să renunțe la carne
Piața produselor vegane crește considerabil de la an la an. „Povestea noastră a început acum 11 ani, când încă nu se vehicula ideea de mâncare bazată pe plante. Avem, în funcţie de sezon, între 70 şi 90 de abonamente livrate zilnic, de luni până vineri şi acestea au crescut cu aproximativ 20% în ultimii doi ani”, spune Irina Dănăilă, manager operaţional restaurant vegan, pentru Observator.
Alternativele vegetale la carne sunt infinite și delicioase, spun adepții și fondatorii acestora. „Acesta este unul dintre cei mai apreciaţi burgeri ai nostri. Este un burger cu jackfruit, este un fruct exotic. Chiar într-un concurs de burgeri s-a bătut cu un burger de carne, iar juraţii nu au ştiut ce mănâncă", povesteşte Alexandru Bădulescu, fondator restaurant vegan.
Citește și:
> Ciolacu: „Educația este și va rămâne o prioritate pentru acest Guvern”
> Decizia ASF de a retrage autorizația Euroins a fost publicată în Monitorul Oficial
> Alegerile din Turcia se complică. Cine s-a retras din cursă și de ce
Experții recomandă atenție în alimentația vegetariană pentru a evita carențele nutriționale. „O persoană care trece către veganism poate să-şi găsească opţiuni în aşa fel încât alimentaţia să fie bine echilibrată. Fasole, mazăre, soia, linte, năut. Consumând ciuperci, o cantitate mai mare de sâmburi şi seminţe", recomandă Şerban Damian, nutriţionist.
Clujul, pe primul loc la capitolul vegan-friendly
Tot mai mulți români renunță la carne și încearcă mâncărurile vegetariene. Statisticile plasează Clujul pe primul loc la capitolul vegan-friendly, atunci când vine vorba despre meniurile din restaurante.
„Acum şapte ani, când m-am angajat eu într-un restaurant de specific (vegetarian), oamenii, clienţii veneau din curiozitate, pentru a vedea ce se întâmplă, cum este mâncarea vegetariană, nefiind foarte deschişi. Însă, pot să spun că în ultimii 2-3 ani acest profil s-a schimbat, deoarece oaspeţii care ne calcă nouă pragul o fac mai mult pentru sănătatea lor”, Robert Mârza, chef bucătărie vegană.
Alexandra Chivu
Redactor-șef
Am absolvit Facultatea de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion și am o experiență în presă de peste 6 ani. Ca jurnalist, am lucrat în publicații precum Ciao.ro, Fanatik.ro și Playtech.ro, la care se adaugă și un internship la DigiFM. De-a lungul carierei jurnalistice, am scris în diferite domenii ca sănătate, politic, sport, horoscop, social, meteo, lifestyle, turism și monden. Pe lângă redactat, m-am ocupat și de paginile de Facebook ale mai multor ONG-uri.