România, căutată pentru a pregăti piloţii ucraineni pe F-16. Reacția MApN
Țările NATO se apropie de demararea unui program de furnizare de avioane F-16 Ucrainei, pentru câteva luni. Coaliția de țări occidentale are în vedere România ca posibilă bază pentru antrenarea piloților ucraineni.
Occidentul explorează opțiunea de a pregăti în România piloți ucraineni pentru avioane F-16
„România este unul dintre locurile pe care coaliţia le analizează pentru a găzdui antrenamente”, a declarat un oficial occidental, care, împreună cu un actual şi un fost oficial al Departamentului Apărării din SUA, a solicitat să fie citat sub protecţia anonimatului, potrivit Politico.
Grupul lucrează pentru a negocia un contract pentru a desfăşura antrenamentul cu avioane la o bază din România, au declarat actualul şi fostul oficial al Pentagonului. Este posibil ca Lockheed Martin, care construieşte F-16, să conducă antrenamentul, au completat aceștia.
Forțele noastre aeriene operează o flotă de 17 avioane F-16 la mâna a doua, cumpărate din Portugalia, și urmează să cumpere încă 32 de avioane de la Norvegia. Cu toate acestea, recent, Bucureștiul a aprobat un plan de achiziționare a mai avansatului F-35, notează sursa citată.
Citește și:
> Italia, paradisul românilor condamnați la închisoare. Darius Vâlcov și Ionel Arsene, viitor de lux
România joacă un rol important în misiunea de poliție aeriană a NATO, o forță operațională internațională dedicată patrulării continue a cerului european pentru a reacționa repede la încălcări ale spațiului aerian. Țările NATO se mobilizează în mod regulat pentru a intercepta aeronavele rusești care zboară în zonă.
Reacția MApN
Chestionat dacă sunt în curs negocieri pentru ca piloţii ucraineni să fie instruiţi în România, Ministerul Apărării de la Bucureşti nu a confirmat, dar nici nu a negat că ţara este luată în considerare. În schimb, într-un comentariu mai larg, miercuri, ministerul a transmis că România „salută inițiativa de a stabili o coaliție a aliaților NATO pentru a asigura pregătirea piloților pentru avioanele F-16”.
„Reiterăm faptul că România lucrează îndeaproape cu aliaţii săi din NATO, cu partenerii săi din UE, cu partenerii săi strategici şi cu conducerea Ucrainei pentru a se asigura că naţiunea ucraineană are capacitatea de a rezista şi de a se opune în mod eficient agresiunii ilegale ruseşti şi ocupaţiei teritoriului suveran al Ucrainei”, se menţionează în răspunsul Ministerului Apărării pentru Politico.
Detalii despre programul de pregătire
Întâi de toate, piloții ucraineni vor urma un curs de pregătire de bază și un curs de limbă, supervizat de Marea Britanie, înainte de a începe instrucția pe avioane, a informat guvernul britanic săptămâna precedentă.
Citește și:
> Carnea de porc, mai puțină și mai scumpă: va avea un preț mai mare până în decembrie
> Poliția de Frontieră explică fuga lui Cherecheș. Primarul a plecat cu un taxi
> Cioacă, primele declarații după ce a fost eliberat. Familia Elodiei este revoltată
Amănunte despre program au venit după ce președintele american Joe Biden și-a acordat sprijinul pentru acest efort, luna trecută. Danemarca și Țările de Jos conduc efortul mulținațională de instruire, dar partenerii nu au rezolvat încă problema referitoare la teritoriile care vor furniza aeronavele necesare pentru instruire.
Oficialii europeni nu au vrut să confirme sau să infirme faptul că propunerea de a institui piloții ucraineni în România este în discuție. Alături de Danemarca și Olanda, coaliția de pregătire include Marea Britanie, SUA, Portugalia, Norvegia și Belgia.
Alexandra Chivu
Redactor-șef
Am absolvit Facultatea de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion și am o experiență în presă de peste 6 ani. Ca jurnalist, am lucrat în publicații precum Ciao.ro, Fanatik.ro și Playtech.ro, la care se adaugă și un internship la DigiFM. De-a lungul carierei jurnalistice, am scris în diferite domenii ca sănătate, politic, sport, horoscop, social, meteo, lifestyle, turism și monden. Pe lângă redactat, m-am ocupat și de paginile de Facebook ale mai multor ONG-uri.